sobota, 6 lipca 2013

Tarta z czereśniami i kremem mascarpone.




Kolejna próba słodkiego wypieku :)
Efekt - niczego sobie, choć kolejnym razem spróbuję zrobić nieco lżejszy krem - mascarpone jest jednak bardzo tłuste. 
Na wierzchu cała góra soczystych czereśni. 
Całość - pozytywna. 

Swoją drogą, dziennie pochłaniam prawie kilogram czereśni.
'Aż się znudzą', mówię sobie...
Nie nudzą się... Nie  z n u d z ą  się =)






Tarta na kruchym spodzie, z czereśniami i kremem mascarpone.


Na spód:

250g mąki pszennej
150g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
4 łyżki cukru
szczypta soli
3 – 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

ok. 0,5kg dużych czereśni, wydrylowanych


Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy spożywczą folią żeby nie obeschła i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej odrobiną masła. /*piekłam tartę w formie o średnicy 28cm/.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. C.
Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika, pieczemy ok. 20 min, aż będzie równomiernie zarumieniony. Odstawimy do c a ł k o w i t e g o wystudzenia.

Krem mascarpone:
/przepis z Kwestii Smaku

500g serka mascarpone
350ml śmietanki kremowej 30%, schłodzonej
5 łyżek cukru

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i mieszamy na gładką masę.


Na wystudzony spód wykładamy masę mascarpone. Na to wrzucamy wydrylowane czereśnie, lekko dociskamy.
Podajemy schłodzone.


Smacznego!





3 komentarze:

  1. Mniam, mniam, mniam! Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach Nat ! Wspaniała tarta. Te czereśnie i ten wygląd - mniam. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!