Chwilo trwaj!
'Teraz' jest moją ulubioną porą roku, moim u l u b i o n y m czasem. Rozglądam się wokół siebie z nietypową, nawet jak na mnie, zachłannością, chłonę kolory, zapachy, ciepło. Chciałabym zobaczyć to wszystko, zanim minie, a mija tak szybko, za szybko.
Cały świat w bieli i różu, pod nogami płatki i na drzewach. Na wietrze. Najbardziej lubię takie ZUPEŁNIE BIAŁE, same patyki i biel kwiatów. I magnolie. Nie tylko białe.
Smutno, że patrzeniem nie zatrzymuję obrazu. Jak kadru. Smutno że drzewa coraz zieleńsze i że ten najpiękniejszy PROCES jest taki krótki. Nie zamykam oczu.
A ciasto m a r c h e w k o w e, najlepsze o tej porze właśnie. Z młodych, super s ł o d k i c h marchewek.
Zróbcie sobie do kawy. Przepycha!
Ciasto marchewkowe, najlepsze.
(inspiracja - przepis Doroty z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany przez mnie)
Na tortownicę o średnicy 20 cm.
Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 - 4 goździki, utłuczone w moździerzu
3 - 4 kulki ziela angielskiego, utłuczonego w moździerzu
szczypta soli
Mokre składniki:
2/3 szklanki oleju roślinnego
2 jajka, roztrzepane
1 i 1/2 szklanki startej na średnich okach marchwi
1/2 szklanki drobno pokrojonego ananasa
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
* opcjonalnie. Ciasto piekłam dwa razy, raz z orzechami, za drugim razem je pominęłam. Obie wersje wychodzą równie dobre, to już zależy od Was i od tego czy lubicie orzechy :)
Łączymy suche z mokrymi, mieszamy starannie drewnianą łyżką.
Dodajemy marchewkę, ananasa i (opcjonalnie) orzechy, mieszamy.
Pieczemy ok 45 - 60 min (sprawdzamy patyczkiem po 45 minutach. Moje ciasto piekłam godzinę, wszystko zależy od piekarnika).
Krem z serka philadelphia:
125 g serka philadelphia (jedno małe opakowanie)
30 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
Kremem smarujemy całkowicie wystudzone ciasto.
Oprószamy cynamonem.
• • •
(Inspiration - recipe from this blog, modified by me)
For the cake tin with a diameter of 20 cm.
Dry ingredients:
1 cup flour
2/3 cup sugar, preferably brown sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
3 - 4 cloves ground in a mortar
3 - 4 balls of allspice, ground in a mortar
pinch of salt
Moist ingredients:
2/3 cup vegetable oil
2 eggs, beaten
1 and 1/2 cups shredded carrots
1/2 cup finely chopped pineapple
1/2 cup chopped walnuts *
Then combine dry and wet ingredients, mix thoroughly with a wooden spoon.
Add the carrots, pineapple, and (optionally) nuts, stir well.
Bake for about 45 - 60 minutes (check after 45 minutes with a skewer. I baked mine for about an hour, it all depends on the oven).
Philadelphia frosting:
Philadelphia cheese 125 g (one small packet)
30 g soft butter
3 tablespoons caster sugar
Smear the cream cheese frosting on the cold cake.
Sprinkle with cinnamon.
Brzmi pysznie! A wiesz, ze ja jeszcze marchewkowego nie jadlam? Wstyd ! :)
OdpowiedzUsuńNo jakże to! Kupuj marchewkę Kochana i do dzieła! :-*
UsuńJak ja kocham ciasta marchewkowe<3 A Twoje wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńAngie, ja właśnie też pokochałam! Upiekłam już dwa pod rząd i nie potrafię się nim najeść, p y c h o t a !
Usuńehhh rozmarzyłam się!
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńMagiczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto ,pyyyszne :-)
OdpowiedzUsuńt4b07o0v14 o6n30w0v94 f0c12i2q80 u9n41q0r82 n3j45i4k16 x2t64t2o75
OdpowiedzUsuń