Kochani, bez zbędnych wywodów i innych dziwadeł.
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha!
Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić :)
Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.
Polecam! :-)
Klasyczna tarta cytrynowa.
(przepis na tartę o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto:
250 g maki pszennej
140 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 - 3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
5 jajek
140 g cukru
140 ml śmietanki kremowej 30%
sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn (ok. 140 ml soku)
2 łyżki skórki otartej z cytryn
Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Pieczemy przez 10 minut, po czym ściągamy z ciasta obciążenie; pieczemy kolejne 15 - 20 min, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona.
• • •
(recipe for the 24 cm tart tin)
For the pastry:
250 g plain flour
140 g sugar
125 g cold unsaltd butter
2 egg yolks
2 - 3 tablespoons of ice cold water
2 - 3 tablespoons of ice cold water
For the filling:
5 eggs
140 g sugar
140 ml double cream
juice from 2 - 3 lemons (about 140ml of juice)
2 tbsp lemon zest
To make the pastry, pulse the flour, butter and sugar in a food processor. Mix in the egg yolks, until the pastry crumbles. If the pastry is still too dry, add 1-2 tbsp water until it comes together. Flatten out the pastry with your hands, wrap the dough in cling film, then chill for at least 30 mins.
While the pastry is chilling, make the filling. Beat all the ingredients, except for the zest, together. Sieve the mixture, then stir in the zest.
Roll out the pastry on a lightly floured surface, then lift into a 24 cm tart tin. Press down gently on the bottom and sides, then trim off any excess pastry. Stab a few holes in the bottom with a fork and put back in the fridge for 30 mins.
Heat oven to 160 C. Line the tart with foil and fill with rice or dried beans. Bake for 10 mins, then remove the tart tin from the oven, discard the foil, and bake for another 20 mins until golden brown. When the pastry is ready, remove it from the oven, pour in the lemon mixture and bake again for 30-35 mins until just set.
Leave to cool, then remove the tart from the tin and serve at room temperature or chilled.
Enjoy!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Jest przepyszna i bardzo szybko się ją robi :)
UsuńAle musi fantastycznie smakować!
OdpowiedzUsuńuhmm.. :)) :-*
UsuńPiekłam niedawno, a znów mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńhahah no ja dziś (czyli trzy dni 'po') piekę kolejną, na jutro :D
UsuńJest coś hipnotyzującego w tej cytrynowej kremowości :)
właśnie chyba dałaś mi pomysł na tartę wielkanocną :) a co tam mazurki!
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
hihi no ba! Na Wielkanoc nadaje się i d e a l n i e ! :)
UsuńGenialna jest ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! *.*
Dziękuję! :-*
UsuńUwielbiam tartę cytrynową! Często ją robię, ale mam nieco inny przepis. Muszę spróbować zrobić w/g Twojego. Pozdrawiam świątecznie! : )
OdpowiedzUsuńTarta wraz z kremem cytrynowym,to musi być pyszne! Kradnę przepis i w weekend zabieram się za pieczenie :) Tarty są idealne na ciepłe dni, delikatna słodycz :) Pozdrawiam i dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę po raz drugi jest wspaniała, znika w zastraszającym tempie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, wykorzystałam już kilka przepisów.
Pozdrawiam
Kasia
Pieczemy Góra-dół 160 stopni
OdpowiedzUsuńCzy z termoobiegiem?