wtorek, 31 marca 2015

Sernik waniliowy, z karmelowym sosem i chrupiącymi orzechami macadamia (Vanilla cheesecake with caramel sauce and crunchy caramel macadamia nuts.)




Serniczek, o który prosiliście na fb <3
Uwierzcie, że smakuje jeszcze (!) lepiej niż wygląda! 
Mój sernikowy numer jeden. 

W oryginalnym przepisie użyty jest serek typu Philadelpia, sernik piecze się w wyższej temperaturze przez znacznie krótszy czas. Ja zrobiłam go 'po swojemu', dokładnie tak samo jak ostatni sernik z masłem orzechowym, taki też przepis podaję. 
Można zgrabnie podzielić sobie pracę na dwa dni - w pierwszy upiec sernik, schłodzić go przez całą noc, na drugi dzień ukręcenie karmelowego sosu i zrobienie orzechów zajmie Wam w sumie nie więcej niż 20 - 30 minut. 

Orzechy w karmelu robią cudowny 'crunch', kremowy, karmelowy sos i i idealnie gładki sernik... 

Warto! 






Sernik waniliowy, z karmelowym sosem i chrupiącymi orzechami macadamia.
(porcja na tortownicę o średnicy 20 cm; inspirowany przepisem Yotama Ottolenghiego, znalezionego na blogu Every Cake You Bake)


Na spód:

120 g maślanych herbatników 
30 g masła, roztopionego i przestudzonego

Herbatniki miksujemy w food procesorze na proszek, łączymy z roztopionym masłem. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. 
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, dno wykładamy ciasteczkową masą. 
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (jeśli nie macie czasu - można wstawić na 10 minut do zamrażalnika). 
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. 


Na masę serową:

1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego (użyłam zmielonego sera z wiaderka)
250 g (jedno opakowanie) sera mascarpone
4 jajka 
160 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka wyłuskane z laski wanilii)


Piekarnik nagrzewamy do 110 st C. 

Do dużej miski wykładamy twaróg i mascarpone, dodajemy cukier i cukier z wanilią. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem miksując krótko (!), t y l k o do połączenia składników. Masę serową wylewamy na mocno schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pod sernikiem, na dnie piekarnika, ustawiamy blachę / naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - sernik będzie piekł się z parą wodną, będzie idealnie gładki i kremowy. 
Pieczemy ok 3 h, aż sernik będzie ścięty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik obkrawamy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Sos karmelowy:

160 g cukru
100 ml śmietanki 30%
65 g zimnego masła


Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, podgrzewamy, aż się roztopi i nabierze złotobrązowego koloru. Dodajemy śmietankę i masło, gotujemy na małym ogniu aż sos będzie gładki i błyszczący. 
Odstawiamy do przestudzenia. 


Orzechy w karmelu:

120 -150 g orzechów macadamia
90 g cukru 
szczypta soli


Piekarnik rozgrzewamy do 150 st C. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy cienką warstwę cukru, dodajemy szczyptę soli. Podgrzewamy w piekarniku do czasu aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować (uważajcie, żeby nie przypalić cukru!). Na gotowy karmel szybko wysypujemy orzechy, mieszamy drewnianą łyżką, aby orzechy pokryły się karmelem. 
Odstawiamy do wystudzenia, po czym łamiemy na mniejsze kawałki. 

Na schłodzony sernik wylewamy łyżką sos karmelowy, na wierzchu układamy orzechy macadamia. 


Smacznego! 





•                 •                 •



Vanilla cheesecake with caramel sauce and crunchy caramel macadamia nuts.
(for a 20 cm cake tin; inspired by Yotama Ottolenghiego recipe, found on a blog Every Cake You Bake)


For the bottom:

120 g butter biscuits
30 g butter, melted and cooled down


In the food processor, blend biscuit into a powder, mix with melted butter. The mixture should have the consistency of wet sand.
Put the mass at the bottom of the springform pan, and leveled the surface with a spoon. Put in the fridge for at least 30 minutes (if you do not have time - put it for 10 minutes in the freezer).
Meanwhile prepare the cheese. 



For the cheese:

1 kg white cream cheese
250 g (one package) mascarpone cheese
4 eggs
160g caster sugar
1 package of real vanilla sugar (or vanilla seeds from one wanilla stick)


Preheat oven to 110 C degrees.

In a large bowl put cream cheese and mascarpone, add sugar and vanilla sugar. Mix briefly (!), only to connect the components. Add the eggs, one by one, each time mix shortly, just until combined.
Put the cheese mixture into the springform pan, level the surface with a spatula.

Put the cheescake into the oven.
Below the cheesecake, at the bottom of the oven, set the pan / casserole dish filled with hot water.
Bake for about 3 hours, until the cheesecake is set. Cool it with the oven door repealed. Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight. 


Caramel sauce:

160 g sugar
100 ml double cream 30%
65 g cold butter


Put sugar into a saucepan with a thick bottom, warm up, until it melts and become golden brown. Add the cream and butter and cook over low heat until the sauce is smooth and glossy.
Put aside and let it cool down. 


Crunchy caramel nuts:

120 -150 g macadamia nuts
90 g sugar
pinch of salt


Warm up the oven to 150 C degrees.
On a plate lined with baking paper, put a thin layer of sugar, add a pinch of salt. Heat in the oven until the sugar melts and begins to caramelise ( be careful not to burn the sugar! ). Take out ready caramel from the oven, quickly add the nuts to it, stir with a wooden spoon so the caramel covers the nuts. 
Set aside to cool, then break into smaller pieces.

Pour a caramel sauce over the cheescake, arrange the crunchy macadamia nuts on top.



Enjoy! 




19 komentarzy:

  1. zakochałam się ! w tym serniku!!!
    muszę go upiec :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu! :-* Upiecz koniecznie! I KONIECZNIE wrzuć też na bloga, ciekawa jestem Twoich zdjęć tego cuda moja Droga!
      Ściskam! ;-*

      Usuń
  2. waw!! taki sernik,to ja rozumiem,pycchhaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No nie? Taki to nawet najwybredniejsi zjedzą!

      Usuń
  3. Serniczek rozpływa się w ustach jest wprost niebiański

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. :) Nie pozostaje nic innego niż zrobić go również Kochana! :*

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie!
    Ty to potrafisz kusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny jest ten sernik! *.*
    Musiał smakować bosko, bo wygląda bardzo apetycznie. :)
    Przepiękne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marto! ;-* Serniczek faktycznie boski, chyba najsmaczniejszy jaki do tej pory udało mi się zrobić!
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Piękny sernik. Skąd wzięłaś orzechy makadamia w skorupkach? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy macadamia w skorupkach kupiłam na targu w Katowicach :-)

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!