Serniczek, o który prosiliście na fb <3
Uwierzcie, że smakuje jeszcze (!) lepiej niż wygląda!
Mój sernikowy numer jeden.
W oryginalnym przepisie użyty jest serek typu Philadelpia, sernik piecze się w wyższej temperaturze przez znacznie krótszy czas. Ja zrobiłam go 'po swojemu', dokładnie tak samo jak ostatni sernik z masłem orzechowym, taki też przepis podaję.
Można zgrabnie podzielić sobie pracę na dwa dni - w pierwszy upiec sernik, schłodzić go przez całą noc, na drugi dzień ukręcenie karmelowego sosu i zrobienie orzechów zajmie Wam w sumie nie więcej niż 20 - 30 minut.
Orzechy w karmelu robią cudowny 'crunch', kremowy, karmelowy sos i i idealnie gładki sernik...
Warto!
Sernik waniliowy, z karmelowym sosem i chrupiącymi orzechami macadamia.
(porcja na tortownicę o średnicy 20 cm; inspirowany przepisem Yotama Ottolenghiego, znalezionego na blogu Every Cake You Bake)
Na spód:
120 g maślanych herbatników
30 g masła, roztopionego i przestudzonego
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem, dno wykładamy ciasteczkową masą.
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (jeśli nie macie czasu - można wstawić na 10 minut do zamrażalnika).
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Na masę serową:
1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego (użyłam zmielonego sera z wiaderka)
250 g (jedno opakowanie) sera mascarpone
4 jajka
160 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka wyłuskane z laski wanilii)
Pod sernikiem, na dnie piekarnika, ustawiamy blachę / naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - sernik będzie piekł się z parą wodną, będzie idealnie gładki i kremowy.
Pieczemy ok 3 h, aż sernik będzie ścięty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik obkrawamy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sos karmelowy:
160 g cukru
100 ml śmietanki 30%
65 g zimnego masła
Odstawiamy do przestudzenia.
Orzechy w karmelu:
120 -150 g orzechów macadamia
90 g cukru
szczypta soli
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy cienką warstwę cukru, dodajemy szczyptę soli. Podgrzewamy w piekarniku do czasu aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować (uważajcie, żeby nie przypalić cukru!). Na gotowy karmel szybko wysypujemy orzechy, mieszamy drewnianą łyżką, aby orzechy pokryły się karmelem.
Odstawiamy do wystudzenia, po czym łamiemy na mniejsze kawałki.
• • •
(for a 20 cm cake tin; inspired by Yotama Ottolenghiego recipe, found on a blog Every Cake You Bake)
For the bottom:
120 g butter biscuits
30 g butter, melted and cooled down
Put the mass at the bottom of the springform pan, and leveled the surface with a spoon. Put in the fridge for at least 30 minutes (if you do not have time - put it for 10 minutes in the freezer).
Meanwhile prepare the cheese.
For the cheese:
1 kg white cream cheese
250 g (one package) mascarpone cheese
4 eggs
160g caster sugar
1 package of real vanilla sugar (or vanilla seeds from one wanilla stick)
Put the cheese mixture into the springform pan, level the surface with a spatula.
Below the cheesecake, at the bottom of the oven, set the pan / casserole dish filled with hot water.
Bake for about 3 hours, until the cheesecake is set. Cool it with the oven door repealed. Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight.
Caramel sauce:
160 g sugar
100 ml double cream 30%
65 g cold butter
Put aside and let it cool down.
Crunchy caramel nuts:
120 -150 g macadamia nuts
90 g sugar
pinch of salt
On a plate lined with baking paper, put a thin layer of sugar, add a pinch of salt. Heat in the oven until the sugar melts and begins to caramelise ( be careful not to burn the sugar! ). Take out ready caramel from the oven, quickly add the nuts to it, stir with a wooden spoon so the caramel covers the nuts.
Set aside to cool, then break into smaller pieces.
Enjoy!
zakochałam się ! w tym serniku!!!
OdpowiedzUsuńmuszę go upiec :*
Małgosiu! :-* Upiecz koniecznie! I KONIECZNIE wrzuć też na bloga, ciekawa jestem Twoich zdjęć tego cuda moja Droga!
UsuńŚciskam! ;-*
waw!! taki sernik,to ja rozumiem,pycchhaa
OdpowiedzUsuń:) No nie? Taki to nawet najwybredniejsi zjedzą!
UsuńO mamo<3
OdpowiedzUsuń:))) ;-*
UsuńPo prostu cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;-* Cieszę się że się podoba!
UsuńSerniczek rozpływa się w ustach jest wprost niebiański
OdpowiedzUsuńO jeju! Jadłbym
OdpowiedzUsuńale smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuń:) Nie pozostaje nic innego niż zrobić go również Kochana! :*
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTy to potrafisz kusić :)
hihi no ba! :)
UsuńGenialny jest ten sernik! *.*
OdpowiedzUsuńMusiał smakować bosko, bo wygląda bardzo apetycznie. :)
Przepiękne zdjęcia! :D
Dziękuję Marto! ;-* Serniczek faktycznie boski, chyba najsmaczniejszy jaki do tej pory udało mi się zrobić!
UsuńPozdrawiam ciepło!
Piękny sernik. Skąd wzięłaś orzechy makadamia w skorupkach? :)
OdpowiedzUsuńOrzechy macadamia w skorupkach kupiłam na targu w Katowicach :-)
Usuńyeezy
OdpowiedzUsuńyeezy 380
off white clothing
stone island
giannis shoes
yeezy 700
golden goose
moncler jackets
supreme outlet
supreme t shirt