Ciąg dalszy lekkich, wiosennych inspiracji.
Pyszna sałatka z bulgurem, z chrupkim ogórkiem i mnóstwem świeżego koperku. I delikatna biała ryba (oczywiście możecie zastąpić dorsza czym tylko chcecie!).
I nawet (ciut) do mnie niepodobna j a s n a wiosenna stylizacja :-)
Polecam!
_______________________
Sałatka z bulgurem, zielonym ogórkiem i koperkiem. Smażony dorsz.
(porcja dla 2 - 3 osób)
Sałatka:
1 szklanka bulguru pszennego (*można zastąpić kaszą kuskus lub quinua)
1 zielony ogórek szklarniowy
2 pęczki świeżego koperku
1 czerwona cebula
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól i świeżo mielony pieprz
ok 500 g dorsza (filety lub polędwiczki)
sól i pieprz, do smaku
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki masła, do smażenia ryby
Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki; cebulę kroimy w pióra; koperek drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulą, koperkiem i ogórkiem.
• • •
(Portion for 2 - 3 persons)
Salad:
1 cup wheat bulgur (* can be replaced with couscous or quinua)
1 long cucumber
2 bunches of fresh dill
1 red onion
Dressing:
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon white wine vinegar
juice of 1/2 orange
1 teaspoon honey
salt and freshly ground pepper
approximately 500 g cod (fillet or sirloin)
salt and pepper to taste
a few drops of lemon juice
2 tablespoons butter, for frying the fish
In a large bowl, mix the cooled grits with onion, dill and cucumber.
Enjoy!
To samo pomyslalam o stylizacji...jak nie Twoja - ale wciaz swietna :) Salatke i rybke porywam, bede miala pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńA tak mnie jakoś na jasne barwy wzięło hihi :) Ale im dłużej na te foty patrzę, tym bardziej dochodzę do wniosku że jednak 'ciemne' są bardziej w mojej naturze :D
UsuńBuziaki! ;-*
Pycha!
OdpowiedzUsuń:-) Smacznego!
Usuńczy ja mogę wpaść coś przekąsić? ;)))
OdpowiedzUsuńMałgosiu, wbijaj Kochana! ;-*
Usuń