Niezmiennie, co roku, p i e r w s z y dzień wiosny, przynosi mi radość i .. ulgę.
Bo wreszcie ciepło. Bo wreszcie wyczekane słońce. Bo wreszcie dni już dłuższe, i c o r a z dłuższe! To mój ulubiony czas, p r z e d w i o ś n i e.
Zapach mokrej gleby, początek sezonu wspinaczkowego, budzące mnie rano promienie słońca i coraz dłużej otwarte okna.
Mam ochotę robić więcej i jeść zdrowiej.
Też tak macie? :)
Bo przecież już niedługo stragany zapełnią się świeżymy warzywami i owocami, ah!
Tak więc. Obok serników i innych moich kalorycznych ulubieńców, spodziewajcie się na blogu trochę 'zdrowych' przepisów. Kaszy jaglanej, quinoa, płatków owsianych i nasion chia :)
A tymczasem dziś - sałatka doskonała.
Na wiosenne pobudzenia. Super skomponowana, naprawdę skosztujcie.
Na szybki, zdrowy obiadek.
Polecam!
Sałatka z quinoa, kurczakiem i pieczarkami. I winegret z harissą.
(porcja dla dwóch osób; inspiracja z książki ‚Super grains & seeds’ Amy Ruth Finegold)
200 g / 1 szklanka czerwonej quinoa
2 szklanki bulionu warzywnego
ok 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 łyżka masła
duży pęczek pietruszki, posiekany
2 piersi z kurczaka*
2 łyżki oliwy
sól i pieprz, do smaku
ulubione przyprawy
* W oryginale sałatka jest robiona z kawałkami wcześniej upieczonego kurczaka. Śmiało możecie do niej wykorzystać mięso z pieczonych udek czy podudzi.
Winegret:
3 łyżeczki harissy
3 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki soku z cytryny / z limonki
1 łyżka octu winnego
szczypta soli, do smaku
Upieczonego kurczaka zostawiamy do przestudzenia, po czym rwiemy palcami (lub dwoma widelcami) na kawałki.
W dużej misce mieszamy kurczaka, ugotowaną quinoa, pieczarki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy dressingiem.
(Portion for two people; inspiration from the book, grains & seeds Super’ by Amy Ruth Finegold)
200 g / 1 cup red quinoa
2 cups vegetable broth
approximately 300 g mushrooms, sliced
1 small onion, finely chopped
1 tablespoon butter
large bunch of parsley, chopped
2 chicken breasts *
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
favorite spices
Vinaigrette:
3 teaspoons harissa paste
3 tablespoons extra virgin olive oil
3 tablespoons lemon / lime juice
1 tablespoon vinegar
a pinch of salt, to taste
Leave the chicken to cool down, then pull the meat with two forks or with fingers.
Enjoy!
Wygląda przefantastycznie!
OdpowiedzUsuńI jest naprawdę przepyszna! :)
UsuńPozdrawiam ciepło Angie! ;-*
pięknie wygląda! Jutro idę po składniki na to cudo. Już nie mogę się doczekać. Najtrudniej będzie dostać quinoa. Gdzie można to dostać?
OdpowiedzUsuńQuinoa dostaniesz w każdym sklepie ze zdrową / ekologiczną żywnością i coraz częściej też w zwykłych supermarketach :)
UsuńOstatnio była nawet w fajnej cenie w Biedronce :D
A jeśli naprawdę będzie trudno Ci ją kupić, zawsze pozostaje Allegro, lub inne internetowe :)
Pozdrawiam!