Ciasta, które lubię n a j b a r d z i e j są mokre, ciężkie i lekko zakalcowate. Kocham za to chlebki bananowe, brownie, ciasta marchewkowe.
To z kolei, mimo że jest zupełnie inne, od razu podbiło moje serce i podniebienie. W konsystencji przypomina nieco klasycznego keksa, z masą, ale to całą masą bakalii. Im więcej tym lepiej! Tak naprawdę to bakalie posklejane odrobiną ciemnego, aromatycznego ciasta. Zdrowe? No ba! A jakie sycące!
Ciacho fantastycznie się przechowuje i długo pozostaje świeże. Idealne do maczania w kawie :) Jeśli ktoś lubi. Ja lubię.
Zrób i zapakuj na weekend. W góry? Na długi spacer? 'Do przyrody'?
Na prezent? :)
Polecam!
(źródło - ten przepis)
3 jajka (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
150 g cukru
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
120 g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)
120 g migdałów (z grubsza posiekanych)
120 g fig (pokrojonych w plasterki)
150 g rodzynek
2 łyżki brązowego grubego cukru, do pospania wierzchu
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukru (piana ma być bardzo sztywna i błyszcząca, jak do bezy). Do gotowej piany dodać żółtka i mleko, miksować krótko na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dodać mąkę z przyprawami i proszkiem, wymieszać całość drewnianą łyżką (ewentualnie na zmiksować na najniższych obrotach. Ja mieszałam :) ).
Dodać wszystkie bakalie, wymieszać.
• • •
(source - this recipe)
3 eggs (whites and yolks separately)
pinch of salt
150 g sugar
175 g wheat flour
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground cardamom
2 teaspoons baking powder
60 ml milk (preferably full-fat)
120 g walnuts (roughly chopped)
120 g almonds (roughly chopped)
120 g figs (sliced)
150 g raisins
2 tablespoons brown sugar, to sprinkle the top
Whip the egg whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of whipping gradually add sugar (it should be very stiff and shiny, like a meringue). Add the egg yolks and milk, mix briefly on slow speed, only to connect the ingredients.
Add the flour with spices and baking powder, mix all with the wooden spoon (or use the hand mixer on the lowest speed. I used the spoon :)).
Add nuts, almonds, figs and rasins, mix everything.
Enjoy!
świetny kawałek ciacha!
OdpowiedzUsuńAno, taki kawałek ciacha to naprawdę konkret! Idealny na szybkie śniadanie :-)
UsuńPozdrawiam ciepło!
Pychota! :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! :D
UsuńCiasto ma niesamowity przekrój! :)
OdpowiedzUsuńTeż zakochałam się w tym przekroju, toż to same przepyszne bakalie, 'pozlepiane' jedynie niewielką ilością ciasta :)
UsuńWygląda fantastycznie, szczególnie te całe kawałki migdałów; )
OdpowiedzUsuńDziękuję Angie! ;-*
UsuńJadłam, bardzo dobre, polecam.
OdpowiedzUsuńSzukałam ciasta z rodzynkmi i figami, na prośbę męża, i to mi "wyskoczyło". Zrobiłam je i jest PRZEPYSZNE. Dziękuję za przepis, na pewno będę je powtarzać:)
OdpowiedzUsuńtry this site best replica designer bags have a peek at this website replica designer bags wholesale more tips here Hermes Dolabuy
OdpowiedzUsuńสล็อต เว็บไซต์สล็อต สล็อตออนไลน์ ยอดนิยมแล้วก็เป็นที่ชอบใจเป็นอย่างมากสำหรับผู้เล่นเกมสล็อตออนไลน์ในช่วงเวลานี้ PG SLOT นับว่าเป็นที่น่าดึงดูดช่วยทำเกมให้กับผู้เล่น24ชม.
OdpowiedzUsuń