piątek, 6 marca 2015

Greckie ciasto z figami, rodzynkami i orzechami (Greek cake with nuts, figs and raisins).



Ciasta, które lubię n a j b a r d z i e j  są mokre, ciężkie i lekko zakalcowate. Kocham za to chlebki bananowe, brownie, ciasta marchewkowe. 
To z kolei, mimo że jest zupełnie inne, od razu podbiło moje serce i podniebienie. W konsystencji przypomina nieco klasycznego keksa, z masą, ale to całą masą bakalii. Im więcej tym lepiej! Tak naprawdę to bakalie posklejane odrobiną ciemnego, aromatycznego ciasta. Zdrowe? No ba! A jakie sycące! 
Ciacho fantastycznie się przechowuje i długo pozostaje świeże. Idealne do maczania w kawie :) Jeśli ktoś lubi. Ja lubię. 

Zrób i zapakuj na weekend. W góry? Na długi spacer? 'Do przyrody'? 
Na prezent? :)

Polecam! 







Greckie ciasto z bakaliami. 
(źródło - ten przepis


3 jajka (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
150 g cukru
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
120 g orzechów włoskich (z grubsza posiekanych)
120 g migdałów (z grubsza posiekanych)
120 g fig (pokrojonych w plasterki)
150 g rodzynek

2 łyżki brązowego grubego cukru, do pospania wierzchu



Piekarnik nagrzewamy do 160 st. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukru (piana ma być bardzo sztywna i błyszcząca, jak do bezy). Do gotowej piany dodać żółtka i mleko, miksować krótko na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. 
Dodać mąkę z przyprawami i proszkiem, wymieszać całość drewnianą łyżką (ewentualnie na zmiksować na najniższych obrotach. Ja mieszałam :) ).
Dodać wszystkie bakalie, wymieszać. 

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, posypać brązowym cukrem* (można pominąć, ja sobie tej kruchej cukrowej skórki nie odpuściłam :-) )

Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. 


Smacznego! 



•               •                •







Greek cake with nuts, figs and raisins.
(source - this recipe)


3 eggs (whites and yolks separately)
pinch of salt
150 g sugar
175 g wheat flour
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground cardamom
2 teaspoons baking powder
60 ml milk (preferably full-fat)
120 g walnuts (roughly chopped)
120 g almonds (roughly chopped)
120 g figs (sliced)
150 g raisins

2 tablespoons brown sugar, to sprinkle the top


Preheat oven to 160 degrees.

Sift flour to a bowl, add baking powder, cinnamon and cardamom.
Whip the egg whites to stiff peaks with a pinch of salt, at the end of whipping gradually add sugar (it should be very stiff and shiny, like a meringue). Add the egg yolks and milk, mix briefly on slow speed, only to connect the ingredients.
Add the flour with spices and baking powder, mix all with the wooden spoon (or use the hand mixer on the lowest speed. I used the spoon :)).
Add nuts, almonds, figs and rasins, mix everything. 

Pour batter into baking tray lined with non stick baking paper, sprinkle with brown sugar * (you can skip this, prsonally I couldn’t resist a gold sugar crust on top :-))

Bake approx. 50 minutes, until the skewer comes out dry. 



Enjoy!




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ano, taki kawałek ciacha to naprawdę konkret! Idealny na szybkie śniadanie :-)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. Ciasto ma niesamowity przekrój! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zakochałam się w tym przekroju, toż to same przepyszne bakalie, 'pozlepiane' jedynie niewielką ilością ciasta :)

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie, szczególnie te całe kawałki migdałów; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam, bardzo dobre, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!