środa, 18 marca 2015

Sernik z masłem orzechowym. Pyszny! (Peanut butter cheesecake. Delicious!).




Obiecany s e r n i c z e k . 
Z masłem orzechowym, na fistaszkowo - ciasteczkowym spodzie. 
Specjalnie nie dałam za wiele cukru, jest tylko lekko słodki, wyraźnie orzechowy. Dla przełamania fajnie gra gęste mleko skondensowane na górze (które niestety trochę spływa po rozkrojeniu sernika :) ). Całość - super! Pod warunkiem że lubimy masło orzechowe :-)
Warto kupić masło możliwie dobrej jakości, bo to dominujący w serniku smak. Można pokusić się też o zrobienie go samemu, ah! takie to dopiero jest pyszne! 

Przy pieczeniu sernika nie zapomnijcie o blasze z wodą! Ja wstawiałam pod moim sernikiem zwykłą blachę do pieczenia ciasta, w 1/2 wypełnioną gorącą wodą. Efekt naprawdę jest genialny, sernik nie rośnie, jest idealnie równy, w środku delikatny i kremowy. 
Pamiętajcie też żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (wyciągnijcie je z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem), i żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika! Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, bardzo, bardzo krótko :)
No! Nie ma opcji żeby nie wyszedł! 

Powodzenia! 
ps. Dziękuję za wszystkie dobre słowa i życzenia na blogowe urodziny! <3








Sernik z masłem orzechowym. 
(tortownica o średnicy 23 cm)


Na spód:

70 g maślanych herbatników
50 g solonych orzeszków ziemnych 
1 łyżka brązowego cukru
30 g masła, roztopionego i przestudzonego


Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wpuszczamy papier w obręcz, zamykamy. 
W malakserze mielimy herbatniki i orzechy, wsypujemy je do garnuszka z roztopionym masłem, dodajemy cukier, mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 
Wykładamy masę na spód i ok 1/3 boków tortownicy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię płaską łyżką. 
Pieczemy ok 5 - 6 minut, odstawiamy do przestudzenia. 


Masa serowa:

1 kg sera, trzykrotnie mielonego ( z wiaderka )
250 g sera mascarpone
150 g drobnego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
200 g masła orzechowego ( możliwie dobrej jakości )
4 jajka

Dodatkowo:

150 g mleka skondensowanego, na wierzch


Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 100 st C.

Do dużej miski wkładamy twaróg i mascarpone, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło orzechowe. Miksujemy krótko (!), tylko do połączenia się składników. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem krótko miksując, tylko do połączenia składników. 
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię szpatułką. 

Sernik wstawiamy do piekarnika. 
Pod sernikiem, na dnie piekarnika, ustawiamy blachę / naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - sernik będzie piekł się z parą wodną, będzie idealnie gładki i kremowy. 
Pieczemy ok 3 h, aż sernik będzie ścięty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik obkrajamy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem rozsmarowujemy na wierzchu skondensowane mleko. 

Smacznego! 








Peanut butter cheesecake.
(for the baking tin with 23 cm diameter)

The bottom:

70 g butter biscuits
50 g salted peanuts
1 tablespoon brown sugar
30 g butter, melted and cooled down


Preheat oven to 160 ° C.

Lay the bottom of the springform pan with baking paper.
In a blender grind biscuits and nuts, put them into a pot with melted butter in, add sugar, stir well. The mixture should have the consistency of wet sand.
Put the mass at the bottom and around the sides of the springform pan, and leveled the surface with a spoon.
Bake for about 5 - 6 minutes, leave to cool down. 


For the cheese:

1 kg of cream cheese
250 g mascarpone cheese
150g caster sugar
1 pankage of vanilia sugar
200 grams of peanut butter (possibly good quality)
4 eggs

In addition:

150 g of condensed milk, to garnish the top


Reduce oven temperature to 100 C. degrees. 

In a large bowl put cream cheese and mascarpone, add sugar, vanilla sugar and peanut butter. Mix briefly (!), only to connect the components. Add the eggs, one by one, each time mix shortly, just until combined.
Put the cheese mixture into the springform pan, level the surface with a spatula.

Put the cheescake into the oven.
Below the cheesecake, at the bottom of the oven, set the pan / casserole filled with hot water.
Bake for about 3 hours, until the cheesecake is set. Cool it with the oven door repealed. Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight. 

Before serving, smear the condensed milk on top. 



Enjoy! 




23 komentarze:

  1. Z takim sernikiem to mozna swietowac! Boski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano można Majeczko! :D Dziękuję! ;-*

      Usuń
  2. Piękny! Taki wielki, pękaty.. Szkoda by mi było kroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ;-* hihi mi też zawsze szkoda rozkrajać ładnie wyglądające ciacho :) ale cóż, trza zjeść przecież :D

      Usuń
  3. Oj tak, masło orzechowe lubimy :) Sernik wygląda obłędnie :) I jaka śliczna łopatka do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, jeśli lubisz masło orzechowe - ten sernik bardzo by Ci smakował :) Spróbuj koniecznie!
      Łopatkę do ciasta dostałam w zeszłym roku od przyjaciółki - też Zuzi swoją drogą :) Znalazła ją dla mnie na targu staroci :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  4. ta polewa z wierzchu niczym poświata :) ślinię się na sam widok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah ta poświata spektakularnie sobie spłynęła po rozkrojeniu sernika :D Co zresztą widać na zdjęciu... :)
      Co w niczym serniczkowi nie umniejszyło ;-)

      Usuń
  5. Mmm, mniamniuśnie ten serniczek wygląda :)
    Idealny na tak ważną okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik już upieczony :) - studzi sie w piekarniku. Jutro próbowanie. Inspiracja super :) Jestem fanką serników więc ten przepis nie kazał na siebie długo czekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wow! :D Napisz koniecznie jak smakował! :))

      Usuń
  7. Wygląda doskonale. Piękny, dorodny sernik. Uwielbiam oczywiscie.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu! ;-* Usłyszeć taki komplement od sernikowej specjalistki to nie byle co! Częstuj się :-)
      Ściskam!

      Usuń
  8. Serniczek wygląda bardzo apetycznie tej wersji jeszcze nie jadłem ale z przyjemnością go skosztuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wczoraj jadłem ten sernik smak nieziemski

    OdpowiedzUsuń
  10. I to w każdym piekarniku 3 h?
    Z doświadczenia wiem, że te grzałki są różne u jednych pieką mocniej a u innych słabiej. Nic będę próbować, aż mi się uda to ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termiko, tak, sernik piecze się 3 h. Najlepiej grzałka góra dół (ja w racji tego że mam stary piekarnik gazowy tylko z dolną grzałką, używam co mam ;) ) koniecznie BEZ TERMOOBIEGU ;) W tak niskiej temperaturze sernik po prostu powoli się ścina, trzeba więc naprawdę potrzymać go te 3h - zresztą dla pewności sprawdź po 2,5 - środek powinien być ścięty, ale wciąż leciutko się ruszać przy potrząsaniu, brzegi ścięte :-)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!