środa, 6 lipca 2011

Halibut na grillowanej cukinii




Moja mama / buziaki Kochana! :* / zawsze robi fantastycznego halibuta.
W folii, w piekarniku.
Z masełkiem i dużą ilością zielonej pietruszki. 
Cudo!


Chciałam zrobić podobnie, ale że akurat stwierdziłam brak aluminiowej folii na stanie - ryba poszła na patelnię.
Też z masłem i też z pietruszką. 
Najlepsza :)



Halibut na grillowanej cukinii
/porcja dla dwóch osób/

2 duże filety z halibuta /*lub innej, ulubionej białej ryby/
1 cukinia, pokrojona wzdłuż w długie, cienkie plastry
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka pomidorków koktajlowych /*opcjonalnie/
3 – 4 gałązki świeżej pietruszki, posiekana
½ cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki masła, do smażenia ryby




Halibuta posolić, popieprzyć, skropić sokiem z ½ cytryny. Odstawić.

Pokrojone plastry cukinii lekko solimy, posypujemy suszoną bazylią i smażymy na grillowej patelni /lub oczywiście grillujemy/. Lekko grillujemy też kilka koktajlowych pomidorków.

Masło roztapiamy na patelni na bardzo małym ogniu. Kładziemy na patelnię filet z halibuta, na niego połowę pietruszki i przykrywamy pokrywką. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż ryba się ‘zetnie’*. Powtarzamy oczywiście z drugim filetem /można dołożyć na patelnię odrobinę świeżego masła/

/*Halibut jest tak delikatny, że naprawdę wystarcza mu kilka minut. Mięsko jest delikatne i kruche. Można także upiec go w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Trochę masełka kładziemy wtedy wraz z pietruszką na wierzch ryby/.

Rozkładamy plastry cukinii na talerzu i na niej d e l i k a t n i e układamy gotową rybę. Podajemy udekorowane pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!




























Dodaje do akcji - Cukinia 2011

21 komentarzy:

  1. Mniam, taka potrawa to coś dla mnie! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten halibut, z takimi dodatkami musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z masełkiem i pietruszką rybka musi smakować obłędnie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglada! Jestem wielka milosniczka ryb, wiec takie danko zjadlabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taką rybkę też bym zjadła:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrząc na zdjęcia, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniala potrawa, rybka i grilowana cukinia... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! Pyszne danie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe. Jakie apetyczne i lekkie zarazem.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ryby między innymi za to ich białe mięsko, jest niesamowicie apetyczne. A podane jeszcze z mą ukochaną cukinią!!! niebo w gębie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. kapitalna propozycja!!! bardzo lubie rybki w innym wykonaniu niz po prostu smazone....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie doszliśmy do wniosku, że zdecydowanie zbyt rzadko jadamy ryby... Piękna potrawa i fajne foty!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nati, doznałam szoku patrząc na ten talerz, po prostu paleta barw, cudownie, brawo ***

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie to obiad idealny! A propos cukinii - gdy pierwszy raz spróbowałam grillowanej, byłam ogromnie zdziwiona jak bardzo jej służy taki sposób przyrządzania:)

    OdpowiedzUsuń
  15. o, pysznie i w wersji fragile ;) zdjęcia kuszą! :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Toż to obiad idealny - halibut jest boski, cukinia tudzież - zwłaszcza grillowana i jeszcze jak pięknie podane i zdjęcia jak zwykle cudne.:)
    Miło sobie zrobić taką ucztę w południe.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pięknie podane i sfotografowane. wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie...
    zamierzam dzisiaj zrobic ta rybke na obiad... czy moge cukinie, pomidorki i rybe (ja kupilam dorsza) wsadzic razem do piekarnika?
    jesli tak to na ile minut?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!