Nadal z klimatach francuskiej kuchni z tripsta.pl
Dłonie pachną mi mlekiem i masłem. Od wyrabiania, bo brioche (tak, brioche właśnie) zabiła mi mikser...
Trudno było mi uwierzyć, jak bardzo ciasto zmienia się podczas wyrabiania.
Od bardzo bardzo klejącego, do cudownie elastycznego delikatnego błyszczącego ciasta, które absolutnie przestaje kleić się. I do miski i do rąk. Fantastyczne.
Byłam zaskoczona, że ciasto r o ś n i e w lodówce (!)
I jak bardzo rośnie w ogóle. Ah. Cudo.
Warto zrobić, chociażby żeby poobserwować tą magię.
Najlepsze na ciepło, z masłem. Z kubkiem kawy.
Po dwóch dniach, przechowywane pod ściereczką, nadal świeże.
Brioche. Francuskie bułki maślane.
/porcja na ok. 14 - 16 bułeczek. Źródło - ten przepis/
380 g mąki pszennej
100 ml ciepłego, pełnotłustego mleka
10 g drożdży instant
50 g cukru pudru, lub drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
3 jajka
170 ciepłego masła, pokrojonego na kawałki
1 żółtko i 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek.
Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy kolejne 10 minut - ciasto powinno być gładkie, super błyszczące i dobrze wyrobione, zupełnie przestaje kleić się do rąk :)
Ciasto kroimy nożem na kilkanaście równych części (u mnie 14 małych kawałków), z każdej formujemy kuleczkę i układamy je w formach. Kuleczki mogą wydać się Wam maleńkie - nie martwicie się, brioche wyrasta jak szalone i na pewno bułki wypełnią całą przestrzeń.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w foremkach na kolejne 1 - 1,5 godziny.
Pieczemy ok 20 - 25 minut, na złoty kolor, studzimy na kratce.
Skubane prosto z foremki.
Posmarowane dużą ilością lekko solonego masła....
Jaka cudowna ta brioszka! ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! *.*
pysznie wygląda ta Twoja brioszka :) lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńnie ma chyba pyszniejszego śniadania - do tego francuski klimat - żyć nie umierać! ;)
OdpowiedzUsuńod paru lat podkochuje się w kuchni francuskiej. Systematycznie włączam do swojego jadłospisu jakieś elementy francuskiej kuchni. Już trochę przepisów przerobiłem. Teraz pora na Twoją brioche bułeczki maślane :D http://copywritinginternetowy.pl/
OdpowiedzUsuńCzy ciasto trzeba koniecznie trzymać w lodówce? czy można upiec po wyrośnięciu ciasta?
OdpowiedzUsuń