sobota, 16 lipca 2011

Risotto alla parmigiana.





Wreszcie kilka dni słońca!...
Zachłannie chłonę każdy promień – jak permanentnie nie doładowana słoneczna bateria.
Szerokimi łukami omijam zacienione miejsca.
Ubieram krótkie spodenki i zbieram kwiatki.

Namiastka ‘normalnego’, ciepłego lata…

Na ciepły dzień – lekkie danie. Klasyk włoskiej kuchni.
Robię je często, i zawsze smakuje wybornie.
Nawet mieszanie mi nie przeszkadza.
Efekt końcowy wszystko wynagradza.




Risotto alla parmigiana. Klasyk kuchni włoskiej.
/źródło – ten przepis/
na 2 – 3 porcje

250 g ryżu do risotto / np. Arborio /
ok. 1 litra gorącego bulionu
60 g masła
1 cebula, bardzo drobno posiekana
60 ml białego wina /opcjonalnie; niestety nie posiadałam/
sól i pieprz do smaku
60 g tartego parmezanu

Bulion wlać do garnuszka i postawić na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący.
Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę / nie przypiekać jej – powinna być przezroczysta/ .

Dodać ryż i wymieszać go starannie z masłem. Smażyć przez 2 – 3 min.
Dodajemy wino i czekamy, aż nieco odparuje / niestety tym razem, etap ten musiałam pominąć../
Następnie stopniowo dolewamy gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, czekamy, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzamy czynność.

Risotto powinno mieć kremową konsystencję – w żadnym razie nie powinno być suche, ani też rozgotowane. I pamiętajmy o mieszaniu – należy mieszać risotto przez cały czas. Całość może trwać ok. 20 min.

Na końcu ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe masło i parmezan.
Podawać gorące.


Smacznego!






15 komentarzy:

  1. Nat.,pyszne i idealne na lato.
    Cudne zdjęcia!
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności! Lubię takie proste, klasyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, lubię, bardzo lubię... zwłaszcza z winem (i w środku i w kieliszku). Włosi mistrzami prostoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm...przepysznie :) uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. Najprostsze, bez dodatków też ma swój urok. Widzę w nim dużo pieprzu i będzie pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna klasyka i przepiękne zdjęcia!
    Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosta potrawa, ale takie zazwyczaj są najlepsze :) Jak jest gorąco nie chce się stać przy garach, więc idealna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ wspaniała klasyka.
    wygląda tak niesamowicie delikatnie i kremowo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Risotto to jedna z tych rzeczy, ktore nigdy mi sie nie znudza. Przepiekne zdjecia, az slinka cieknie na ich widok!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, a tak trudno sfotografować risotto:)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne risotto, już czuję ten serowy posmak:) też się cieszę że w końcu zawitało do nas lato:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Risotto to my zawsze chętnie :) (zwłaszcza klasyki) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. risotto milanese to się nazywa

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam ostatnio fazę na proste potrawy, więc ta jutro ląduje na moim talerzu :) Dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!