06.01.2012

Najlepsza (!) babka ziemniaczana





Lubicie placki ziemniaczane? Ja uwielbiam!
A babkę ziemniaczaną?...
Przyznam z niejakim wstydem, że o ile plackami zajadałam się odkąd pamiętam (w dzieciństwie było to jedno z nielicznych dań, przy których istniała pewność, że, tak! zjem cały obiad) to babki… zwyczajnie nie znałam.
Jest to więc moje stosunkowo ‘świeże’ odkrycie :)

A babka ziemniaczana jest zwyczajnie przepyszna.
Jedno z tych prostych do bólu dań, które mogłabym jeść i jeść…
Na ciepło i na zimno.
Najsmaczniejsza z kwaśną śmietaną.
Intensywnie doprawiona cebulką, czosnkiem i kolorowym pieprzem.
Najlepsza!

Bardzo, b a r d z o  polecam!





Najlepsza(!) babka ziemniaczana

ok 1 ½ - 2 kg ziemniaków
ok. 3 - 4 łyżki mąki pszennej (jeśli masa, już po odsączeniu ziemniaków jest nadal bardzo rzadka, dodajemy więcej mąki)
2 jajka
2 duże cebule
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę* opcjonalnie
100 g wędzonego boczku lub bekonu
1 łyżeczka soli /jeśli dodajemy czosnek – to więcej/
świeżo mielony pieprz do smaku /u mnie kolorowy/
1 łyżka oleju roślinnego



Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce – tak jak do placków ziemniaczanych. Ścieramy również jedną cebulę.
Odciskamy nadmiar wody, pieprzymy, solimy i dodajemy czosnek /polecam dodać więcej świeżego pieprzu – jest wyrazista i lekko pikantna/.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojony w kosteczkę boczek i drugą cebulę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, wylewamy do niej masę.

Pieczemy przez ok. 1 godzinę (czasem gdy forma jest wysoka - nawet do 1,5 h)
Po upieczeniu warto odczekać 5 – 10 min zanim rozkroimy babkę /ziemniaki trochę się ‘zawiążą’/.
Podawać solo lub z ulubionym sosem. Ja najbardziej lubię wersję z kwaśną śmietaną.



Smacznego!







61 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam babki ziemniaczanej. Muszę to koniecznie nadrobić. Twoja z chrupiącą skórką wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu, naprawdę polecam! Własnie ta skórka i czas pieczenia (wszystkie smaki genialnie się łączą) jest jeszcze smaczniejsza niż placki :) No, i nie ocieka tłuszczem :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się takie danie, obowiązkowo właśnie z kleksem śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał!! Ależ mi smaka narobiłaś.... jutro ją koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada przepysznie!
    Bardzo lubię placki ziemniaczane, rzadko je jadam, a babkę to w ogóle jadłam moze 2 razy. Jednak bardzo mi smakowała.
    Pozdrawiam Nat :*

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkie babki ziemniaczane są pyszne.. Twoja wygląda na pyszną szczególnie dzieki tej chrupiacej skorce, już wyobrażam sobie jak chrupie mi w ustach ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam, ale spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam niedawno tez po raz pierwszy, chociaż zjadłam pierwszy raz jakieś 3 lata temu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam:) Dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda naprawdę reprezentacyjnie ;]
    nigdy nie jadłam. koniecznie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też nigdy sama nie robiłam takiej babeczki, mimo że wielokrotnie jadałam... Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od dawna mam ochotę zrobić babkę ziemniaczaną i teraz to już muszę! Narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. babkę ziemniaczaną uwielbiam, ale narobiłaś mi apetytu...
    już dawno nie jadłam babki

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. szczerze przyznam,że owa babka jest mi praktycznie obca,ale już ją polubiłam;) taka lżejsza forma placków ziemniaczanych/odejmę boczek i będzie pyszna;)
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ten smak. Niestety rzadko robię babkę. Chyba muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie słyszałam nigdy o babce ziemniaczanej!O plackach owszem;) Jestem bardzo ciekawa jej smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widziałam babkę ziemniaczaną kilka lat temu u Makłowicza i pamiętam, że wtedy miałam na nią straszliwą ochotę, ale później jakoś wyleciała mi z głowy. Cieszę się, że ten przepis pojawił się u Ciebie, bo dzięki temu w mojej kuchni stoją już dwie takie babeczki - 3 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I nagle zgłodniałam... :) Dostałam od taty słój mieszanych leśnych grzybów w maśle, muszę go szybko spożytkować i taka babka to będzie chyba strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygloda pysznie! w weekend sprobuje zrobic :P

    OdpowiedzUsuń
  20. oj, zjadłoby się kawałek... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Natalio,
    babka to moje dzieciństwo...! Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam... Może teraz sam nie zrobię, bo i sama musiałabym wciągnąć całość, ale zażyczę sobie u mamy przy następnym spotkaniu. Ale ziemniaki i tak sobie przywiozę, bo może za jakiś czas zrobię połowę porcji..., albo zamrożę... Ale najpierw jej wersja, czyli nasza domowa:)
    Wiesz jak inspirować - nawet smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Babka pachnie mi już od dwóch dni robię ją jutro na obiad a tu taki zdjęcia że ślinka leci mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Babka pachnie mi już od dwóch dni robię ją jutro na obiad a tu taki zdjęcia że ślinka leci mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  24. dlaczego nikt do tej pory nie napisał że zrobił i jak wyszła???

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobił, wyszła, nie ma się czym podniecać - niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu. Może po prostu zwyczajnie nie lubisz tego typu rzeczy? :)
      Pozdrawiam.
      A, i bardzo bym prosiła anonimowych komentujących o podpisywanie się :)

      Usuń
    2. Robiłam dzisiaj babkę ziemniaczaną. Według przepisu, który sama dopracowałam. Wyszła mi super. Ładnie przyrumieniona. Dodałam mniej mąki. Wcześniej odsączyłam ziemniaki z nadmiaru soku i dodałam do ciasta tzw. krochmal, który ustał się na dnie garnka z sokiem.
      Zdjęcie babki naszej autorki może zniechęcać do zrobienia tego dania, gdyż tutaj babka jest nieapetyczna, jakby przypalona na czarno. Powinna być przyrumieniona na złoto. Piekłam w 200 stopniach C.

      Usuń
  26. Ja właśnie jestem w trakcie robienia tej pysznej babki : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Wyszła smaczna?

      Usuń
  27. Uwielbiam babkę ziemniaczaną, najlepiej smakuje odsmażona na drugi dzień i z surówką z kiszonej kapuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nat, ja też dotąd nie jadłam w życiu babki kartoflanej, ale jakoś tak od kilku miesięcy postanowiłam serwować więcej potraw z sezonowych warzyw i kartofle, których u nas dotąd prawie nigdy nie było na stole, świetnie się do tego nadają. Tak zachwaliłaś Twoją babkę, a i zdjęcia wyjątkowo apetyczne, że spróbuję z tego przepisu. Dam znać jak wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  29. zrobiłam dziś dziwny smak nie wiem czy to nie jest surowe ha ha ale mąż chciał więc jak posmakuje to napisze co powiedział
    hihihi

    OdpowiedzUsuń
  30. wszystkie babki są naj... :)

    OdpowiedzUsuń
  31. wszystkie babki są naj... :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Do babki ziemniaczanej trzeba dodać szklankę gorącego mleka, będzie smaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam i polecam . PALCE LIZAĆ :)
    Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam
    Ania B.

    OdpowiedzUsuń
  34. taka babka to idealnie smakuje z kapusniakiem :) z kiszonej oczywiscie. Od malego u mnie w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja od dawna robię babkę ziemniaczaną. Ale troszkę inaczej niż Ty, bo do ziemniaków dodaję pokrojona w kosteczkę swojską kiełbasę a pokrojony w plastry boczek kładę na górę przed pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja do robienia babki używam sokowirówki , robi się moment i sos cacyki (fonetycznie)

    OdpowiedzUsuń
  37. super danie z dziecinstwa uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam,
    Robilem w zeszlym tygodniu babke z twojego przepisu. Byla na prawde swietna.
    Dzieki za dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Pozdrowienia!

      Usuń
  39. to moje dzieciństwo ale u nas babka ziemniaczana nazywała się ULNIK !

    OdpowiedzUsuń
  40. a ja spód baby(w moich stronach to fafaj)daje jak mam skóry świnskie np.wędzone albo świeże ale najpierw je obgotowuje wychodzi przepyszna i nie dodaje maki.

    OdpowiedzUsuń
  41. Zajebista babka :D

    OdpowiedzUsuń
  42. jadlam taka babke raz u kolezanki byla naprawde pyszna, ona chyba jeszcze dawala pieczarki, kielbase i boczus ktory nadal potrawie cudownego smaku, moja corka i maz nie lubia plackow ziemniaczanych ale ja uwielbiam i przekonam ich do tej babki. napewno zrobie z twojego przepisu bo nie pamietam jak kolezanka robila. jak zrobie dam znac jak wyszla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać koniecznie czy rodzina się przekonała!
      Babka ziemniaczana to jedna z wdzięcznych potraw, że możesz dodać wszystko, co lubisz... tak jak piszesz, kiełbaska czy pieczarki (może nawet kurki?) będą jak najbardziej pasowały :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  43. ja jeszcze mimo swojego wieku nie jadłam babki ziemniaczanej ale wszystko jeszcze przedemną z opisu wydaje się że jest pyszota i muszę wreszcie ją zrobić ..Krystna

    OdpowiedzUsuń
  44. dzis zrobilam..pyszna :) , mezowi i synkowi tez smakowala. dziekuje za przepis
    pozdr. justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  45. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  46. pychota jutro zrobie

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy nie powinno być 20 gram mąki a nie 200 gram ? Wyszła straszna "buła" - inne przepisy mają zaldwie po 2-3 łyżki mąki a tutaj aż 200 gram . Robiłam, mnie ani gości nie zachwyciła - chyba przez tę mąkę właśnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milenko, zobacz na jaką ilość ziemniaków te 200g mąki (czyli zaledwie szklanka) - tutaj jest ich naprawdę sporo - pełna była duża keksówka.

      Ale - wszystko też zależy od ziemniaków ... Stare mają więcej skrobi, wtedy nie trzeba dodawać tyle mąki. Mi na taką ilością i z 'letnimi' ziemniakami zawsze wychodzi pycha - wcale nie ciężka i zbita, ale soczysta i delikatna w środku. A jak u Ciebie za twarda, to spróbuj następnym razem zmniejszyć ilość mąki.

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  48. witam, a jakie wymiary miała pani foremka żeby wiedziec wlasnie jak dlugo to piec ?

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo pyszna jest ! Robiłam i już jest u mnie na blogu :)
    Pozdrowionka i dzięki za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Robiłam babkę z Pani przepisu, lubię placki ale zawsze przesadzam z ich ilością, a babka wydaję mi się super alternatywą, nie tak tłustą. I faktycznie smak ten sam, ale na mój gust też za dużo mąki, ale to chyba kwestia odsączenia wody z ziemniaków. Ja zawsze ziemniaki odsączam na sitku do miski a jak odciekną zlewam wodę pozostawiając skrobię jaka zbierze się na dnie i dodaję ją do startych ziemniaków. Babka wyszła w smaku super, ale za bardzo zbita, na drugi raz spróbuję dać mniej mąki i zamienić ją na skrobię, albo spróbuję odsączyć tylko nadmiar wody.

    OdpowiedzUsuń
  51. W jaki sposób odgrzewa się taką babkę? Pytam, bo placki ziemniaczane trudno odgrzać - zawsze potem są już takie "rozślimaczone" i robią się szare. Czy tak samo jest z babką? Do podgrzania użyć piekarnika - boję się, że spali się wierzch zanim środek się zagrzeje, tak zawsze mam z podgrzewaniem lazanii... Z góry dzięki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Uważajcie z tą ilością mąki. Mi babka wyszła za bardzo zbita. Ech, za bardzo zawierzyłam określeniu najlepsza babka ziemniaczana ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...