sobota, 14 stycznia 2012

Pizza - moja ulubiona. Z szynką parmeńską, kaparami i serowymi brzegami.





Moja ulubiona pizza. 
Świetny przykład pokazujący, że czasem mniej znaczy lepiej, wykwintniej.
Bo jest ona de facto dwuskładnikowa - szynka parmeńska i kapary. 
Idealne połączenie.
Plus delikatna w smaku, mało słona mozzarella i ostrzejszy akcent - sos pomidorowy.

Robiła ją już, lekko licząc, kilkanaście razy - i zawsze smakowała.

Jedzona na świeżym powietrzu, ciepłym i pachnącym latem.
I przy kominku, siedząc na podłodze blisko ognia. 
I przy starym, drewnianym stole mojej własnej kuchni, gdy za oknem się bieli (wreszcie!).

I warto otworzyć do niej butlelkę czerwonego, wytrawnego.
Naprawdę warto ;)

Sfotografowałam ją kilka razy, ale te letnie, słoneczne zdjęcia podobają mi się zdecydowanie najbardziej - i te właśnie zdjęcia Wam pokazuję.


Polecam!






Ciasto na cienką pizzę *

/Składniki podaję na jedną dużą, okrągłą pizzę. Jest bardzo cieniutka, dlatego zazwyczaj robię dwie takie pizze – podwajam więc ilość podanych tu składników/


1 szklanka mąki
½ szklanki ciepłej wody /tej samej szklanki którą mierzyliśmy mąkę/
25 g świeżych drożdży
½  łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek / można zastąpić olejem roślinnym /


Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn / mieszamy wszystko dokładnie / i odstawiamy aż ‘ruszy’ / 5 – 10 min, na powierzchni zacznie tworzyć się pianka /
Do mąki dodać sól.
Stopniowo dolewać drożdżowego zaczynu do mąki, i początkowo mieszać ciasto nożem /tak jak pisałam tu /, później zaś wyrabiać ręcznie przez ok. 5 - 7 min, w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde. Nie powinno też kleić się do rąk.

Z gotowego ciasta formujemy kulkę, smarujemy oliwą żeby nie obeschła i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia /nie ma potrzeby zostawiania ciasta na długo, w zupełności wystarczy jak poczekamy 15 – 20 min/

* Zawsze zaczynam od ciasta – gdy ono sobie spokojnie wyrasta, robię resztę.


Na pizzę:

4 – 5 plastrów szynki parmeńskiej /lub Szwarcwaldzkiej/
100 – 150 g sera, potartego /używam twardej mozzarelli lub goudy/
1 łyżka kaparów
ulubione zioła, świeże i/lub suszone /np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie/
.
.
.
½ puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
¼ łyżeczki pepperoncino /na ‘czubku’ łyżeczki :) /
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii


Pomidory z puszki wrzucamy do garnuszka, dodajemy czosnek, pepperoncino /jeśli nie lubicie na ostro, można pominąć. Lub dać jeszcze mniej:)/, ocet balsamiczny. Doprawiamy solą* i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1o min – aż sok z pomidorów nieco odparuje i sos zgęstnieje.
* Kochani, przy tej pizzy uważajcie z solą – nie można dać jej za dużo, a wcale o to nie trudno! I szynka parmeńska/szwarcwaldzka i kapary są  b a r d z o  słone!
 Ściągamy gotowy sos z ognia, odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto na pizzę odpowietrzamy (można klasycznie walnąć je pięścią) i rozwałkowujemy na cieniutki placek /jeśli robicie z podwójnej porcji, tutaj dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części/. Układamy pizzę na delikatnie zwilżoną oliwą blachę.

Wzdłuż brzegów kładziemy cienką warstwę potartego sera i zaklejamy brzeg do wewnątrz, tak, aby ser był w środku.

I dalej już ‘normalnie’ :)
Na placku równomiernie rozkładamy przygotowany wcześniej i wystudzony sos pomidorowy, ser, a następnie plastry szynki i kapary. Posypujemy całość suszonymi i/lub świeżymi ziołami.

Wstawiamy pizzę do rozgrzanego do 220 st C. piekarnika, pieczemy 10 – 12 min, aż spód pizzy i serowe brzegi się zarumienią.
Jest tak dobra, że nie podaję już do niej żadnego dodatkowego sosu.
Podaję za to czerwone wino :) - połączenie jest idealne!


Smacznego!






24 komentarze:

  1. Uwielbiam pizzę. Na pewno wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm. ale smakowicie wygląda! Za mną "chodzi" pizza już od paru dni, mam zamiar dziś zrobić w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że ulubiona. Puszyste brzegi, własne przygotowanie i świetne dodatki. Domową pizzę to ja zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy patent z tymi brzegami, muszę wypróbować :) A pizza z szynką parmeńską i kaparami to również jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią zjadłabym kawałek, na ławce, pod jakimś kasztanowcem. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na taką pizze to bym miała ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pizze z serowymi brzegami a że trudno je dostać w pizzeri domowa zazwyczaj wygrywa ;)
    ale idealnie okrągła wyszła, podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, wspaniale sie prezentuje na zdjeciach, ze mam ochote siegnac po kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się rewelacyjnie. Bardzo lubię szynkę parneńską i z tego co wiem pizza prosciutto jest nie tylko bardzo prosta i pięknie wygląda, ale też jest przepyszna :] Te cieniutkie plasterki szynki i chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku ciasto... Mmmmm, aż żałuję że dziś na obiad mieliśmy chińskie jedzonko zamiast pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda odjazdowo smacznie. rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna! jestem absolutnie zachwycona:) koniecznie muszę taką zrobić! posypałabym jeszcze ją rukolą przed podaniem.

    a zdjęcia masz po prostu przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia pizzy :) Uwielbiam tę własną na własnym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  13. NAt, kochana, ta pizza wygląda obłędnie! Uwielbiam.
    Piękne zdjęcia, zakochałam się w nich:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędna!nie ma jak domowa;)zawsze!
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  16. aa cóż za pizze wszędzie, aż chcę swoją ponowić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeżeli o mnie chodzi, to mogłyby być dużo większe kawałki, bo chyba szkoda czasu na krojenie :D Jedno wielkie mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. ...zostaje już tylko jedno dręczące mnie pytanie: dlaczego nie wymyślono jeszcze przesyłania jedzenia mailem ????!!!! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. moje ulubione połączenie to właśnie szynka parmeńska ale z rukolą i czosnkiem ! ;) Chyba już za długo nie robiłem pizzy.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealnie dobrane składniki! Ta pizza jest zdecydowanie dla mnie:)
    I te serowe brzegi, mniam! Mi zawsze ser z nich gdzieś znika... Hmmm...

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda bardzo smakowicie jak na warunki domowe.

    http://pizzeria-przepisy.blogspot.com/2017/03/przepis-na-pizze-picante.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!