Pieczenie jest kojące.
Szczególnie po ciężkim, długim, zimnym dniu.
Powolutku ważę składniki, ubijam masło z jajkami i cukrem.
Popijam herbatę z miodem i cytryną.
Robię malutkie, owsiane ciasteczka.
W sam raz na takie wieczory.
Zmęczenie mija.
Owsiane ciasteczka z rodzynkami i skórką pomarańczową
2 jajka
100 g cukru
½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki mleka
100 g cukru
½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki mleka
Masło miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, aż uzyskamy jasną, gładką masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczowa, wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy /tutaj już nie trzeba mikserem, wystarczy łyżką/.
Gotową masę wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C.
Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta, formujemy kulki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępy – ciasteczka trochę się ‘rozpłaszczą’ :)
Piec przez 15 – 20 min, aż ciasteczka będą złociste.
Po upieczeniu studzimy ciasteczka na kuchennej kratce.
Smacznego!
Uwielbiam pomarańczowy aromat owsianych ciasteczek... Nieodwołalnie będę musiała je zrobić.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji - piękna miseczka! ;)
Uwielbiam takie ciacha...pyszne, aromatyczne i pozytywnie energetyczne!
OdpowiedzUsuńLubię się zaszyć w kuchni po ciężkim dniu:) Miksowanie, próbowanie, pieczenie - relaksuje. Z radością skuszę się na ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńJakoś tak ciepło mi się zrobiło przy tych ciasteczkach :)
OdpowiedzUsuńcudny klimat, a ciasteczka jak kazde owsiane napewno bajecznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, zdrowe i pyszne. :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńSliczne ciasteczka :) Ciesze sie, ze skorzystalas z przepisu. A dodatek skorki pomaranczowej to swietny pomysl. Musza byc pyszne :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Ale ciacha :)
OdpowiedzUsuńOch, ale słodkie, małe, okrąglutkie i zdrowe ciacha! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe owsiaki. Tak jak lubię najbardziej, przypieczone na złoto na cieniutkich brzegach! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPiekne, cieple zdjecia i wspaniale ciasteczka...
OdpowiedzUsuńNat, bardzo lubię Twoje zdjęcia :) są takie nieco mgliste, mają przyjemnie nostalgiczne kolory. Lubię je oglądać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie lakocie gdzie jest skorka pomaranczowa :) jej dodanie nadaje wspanialego smaku, ktory kocham. Napewno w najblizszym czasie skozystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wspolnej zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://bakeholic.blogspot.com/2012/01/seriale-zabawa-blogowa.html
Jesli oczywiscie masz ochote:)
Pozdrawiam! Marzena
pgสล็อต สล็อตออนไลน์ เว็บตรง แตกง่าย จุดเริ่มของพวกเรานั้นพวกเราก็จำเป็นต้องขอย้อนไปในช่วงเวลาที่พวกเรานั้นยังปฏิบัติงานประจำอยู่เลย pg slot ช่วยให้ท่านได้สนุกไปกับเรา
OdpowiedzUsuń