wtorek, 24 stycznia 2012

Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory.





Pieczenie jest kojące.
Szczególnie po ciężkim, długim, zimnym dniu. 

Powolutku ważę składniki, ubijam masło z jajkami i cukrem. 
Popijam herbatę z miodem i cytryną. 
Robię malutkie, owsiane ciasteczka. 
W sam raz na takie wieczory. 

Zmęczenie mija.






Owsiane ciasteczka z rodzynkami i skórką pomarańczową
/źródło – przepis Majki z Kalejdoskopu Kulinarnego/


125 g miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru
½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki maki
½  łyżeczki proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki mleka



Masło miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, aż uzyskamy jasną, gładką masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczowa, wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy /tutaj już nie trzeba mikserem, wystarczy łyżką/.
Gotową masę wkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta, formujemy kulki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępy – ciasteczka trochę się ‘rozpłaszczą’ :)
Piec przez 15 – 20 min, aż ciasteczka będą złociste.

Po upieczeniu studzimy ciasteczka na kuchennej kratce.


Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomarańczowy aromat owsianych ciasteczek... Nieodwołalnie będę musiała je zrobić.
    Przy okazji - piękna miseczka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha...pyszne, aromatyczne i pozytywnie energetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię się zaszyć w kuchni po ciężkim dniu:) Miksowanie, próbowanie, pieczenie - relaksuje. Z radością skuszę się na ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś tak ciepło mi się zrobiło przy tych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny klimat, a ciasteczka jak kazde owsiane napewno bajecznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasteczka, zdrowe i pyszne. :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczne ciasteczka :) Ciesze sie, ze skorzystalas z przepisu. A dodatek skorki pomaranczowej to swietny pomysl. Musza byc pyszne :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, ale słodkie, małe, okrąglutkie i zdrowe ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe owsiaki. Tak jak lubię najbardziej, przypieczone na złoto na cieniutkich brzegach! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekne, cieple zdjecia i wspaniale ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nat, bardzo lubię Twoje zdjęcia :) są takie nieco mgliste, mają przyjemnie nostalgiczne kolory. Lubię je oglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelkie lakocie gdzie jest skorka pomaranczowa :) jej dodanie nadaje wspanialego smaku, ktory kocham. Napewno w najblizszym czasie skozystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapraszam do wspolnej zabawy:
    http://bakeholic.blogspot.com/2012/01/seriale-zabawa-blogowa.html
    Jesli oczywiscie masz ochote:)
    Pozdrawiam! Marzena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!