wtorek, 7 lutego 2012

Karmelizowana cebula. Tarta.





Na francuskim cieście.
Szybka i smaczna tarta – cebula ‘robi się sama’, a później już tylko porozkładać składniki, wrzucić do piekarnika i … jest :)
Jako drugiego, możecie użyć dowolnego sera, nie radziłabym jednak pomijać tego z niebieską pleśnią – komponuje się świetnie.

Jedząc tartę, pomyślałam sobie, że kiedyś sama zrobię francuskie.
Tak z czystej ciekawości.
Wałkowanie i składnie. Muszę wypróbować tą mantrę :)

Pozdrawiam Was tą zimową porą,
             … pełna nadziei na ciepły front :)





Tarta z karmelizowaną cebulą, serem i czarnymi oliwkami
/porcja dla dwóch osób/


1 opakowanie ciasta francuskiego /u mnie 230g/
4 duże cebule, pokrojone w piórka
100 – 150 g żółtego sera np. gouda, lub mozzarella
30 g sera z niebieską pleśnią
3 łyżki czarnych oliwek, pokrojone w plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka brązowego cukru /można zastąpić białym/
sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie skarmelizuje się /ok. 20 – 25 minut – cebula powinna nabrać złocistego koloru/. Gotową ściągamy z ognia, odstawiamy.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Na formę do tarty /lub inną, dowolną, żaroodporną formę/ rozwijamy ciasto francuskie. Rozkładamy na cieście skarmelizowaną cebulę, na to ser żółty, ser z niebieską pleśnią, na końcu czarne oliwki.

Pieczemy ok. 15 min – aż brzegi i spód tarty się zarumienią.


Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Co ja bym teraz dała za taką tartę!!! Cudowna, a zdjęcia po prostu zniewalające!
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelizowana cebula! To jest to:) W ogóle cała tarta- idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. palce lizać i zabierać się do roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe zdjęcia.
    ach, kusisz tą tartą, jak mało kto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! Wspaniała tarta. :)
    A na ciepły front ja też wyczekuję. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wyglada! A w zamrazarce lezakuje sobie francuskie ciasto... Juz chyba wiem, co z niego powstanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowności:) wszystko co lubię w jednej tarcie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam akurat dużo sera pleśniowego i już chyba wiem do czego go wykorzystam. Fantastycznie wyglądająca tarta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta na francuskim cieście... jej, musi być pyszna! I do tego jeszcze sama się robi! Nie no jak dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cóż powiedzieć... zaśliniłam się jak pies :-)))))) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ mam smaka na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudo a jaka smaczna właśnie zjedliśmy z mężem całą na obiad....nawet okruszki nie zostały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że smakowała :) Pozdrowienia!

      Usuń
  14. Najlepszy informatyk ;) http://www.cyberneticstep.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!