niedziela, 29 czerwca 2014

Tarta z bobem. (Broad bean tart). I co robię w czerwcu, kiedy nie gotuję :)



Kilka zmian. Już od dłuższego czasu, gorąco namawiana i dopingowana przez P, (;*) noszę się z zamiarem pisania przepisów również i w wersji angielskiej. 
Dziś nadszedł t e n dzień. Zaczynam. Mam nadzieję, ze to nie tylko słomiany zapał, i nabiorę wprawy w przeredagowywaniu materiałów. 
Angielska wersja będzie oczywiście umieszczona obok polskiej. Z czasem, może zacznę tłumaczyć także przepisy wcześniejsze, zobaczymy jak to będzie :)

Zainspirowana i zmotywowana wczorajszym wieczorem z Basią - tu możecie zobaczyć jej bloga - klik; dodałam również instagram i pinterest. 
Zapraszam do śledzenia! 

I na deser czerwcowe migawki. Z telefonu. 



*          *          *


A few changes. For a long time, strongly and constantly encouraged by P (; *) I had the intention of writing recipes in English version, as well. 
Today it's t h e day. I begin. I hope it's not just flash in the pan, and shortly I'll get use to do that. 
The English version will of course be placed next to the Polish one. 
One day, I will hopefully translate also older posts, will see. 
Inspired and motivated by yesterday evening with Basia - here you can see her blog; I added the instagram and pinterest. 

Feel free to follow! 

And for desserta few June snapshots. 


Tarta z puree bobowym.

Na ciasto:


200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego w grubą kostkę
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 – 3 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, (wody dodajemy stopniowo na samym końcu). Formujemy z niego kulkę, obwijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce (wystarczy 30 min).
Można oczywiście użyć malaksera, całość zajmie nam wtedy ok 30 sekund :) A co! 

W międzyczasie przygotujemy nadzienie. 

Na nadzienie:


ok 1/2 kg młodego, świeżego bobu
1 jajko
natka pietruszki
1 cebula, pokrojona w pióra
1 łyżka soku  z cytryny
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
skórka starta z 1/2 cytryny

kawałek skórki pomarańczowej lub cytrynowej, pokrojonej w paski, do dekoracji

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy. Uwaga! Jeśli mamy ładny, młody bób, nie trzeba go obierać. 
Wszystkie składniki puree z bobu miksujemy na gładką masę. 

Gotowe, schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Ja zrobiłam dwie małe tarteletki (każda o średnicy 12cm), podzieliłam je więc na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formy do tarty.  Nakłuwamy widelcem. 
Do foremek nakładamy puree z bobu, wyrównujemy powierzchnię łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Pieczemy ok 20 - 30 min, aż brzegi ciasta i wierzchnia warstwa musu wyraźnie się zarumienią. 

Podajemy na ciepło.




Smacznego!




*          *          *



Broad bean tart. 

For the pastry:

200 g all purpose wheat flour 
100 g cold butter, roughly cut into thick cubes 
1 teaspoon salt 
½ teaspoon sugar 
2 - 3 tablespoons cold water

From these components quickly knead the dough (add water gradually at the end). 
Form it into a ball, wrap with the clingfilm and let it cool in refrigerator for about 30 minutes. 
You can of course use a food processor, then all this will take us about 30 seconds :) 

In the meantime, prepare the filling. 

For the filling:

1/2 kg fresh broad beans 
1 egg 
parsley, roughly chopped
1 onion, cut into pen 
2 cloves of garlic 
100 g feta cheese 
1 - 2 tablespoons extra virgin olive oil

a piece of orange or  lemon peel, cut into thin strips, for decoration 


Beans cook until tender in salted water, drain off, peel. Note! If we have a nice, young broad beans, no need to peel it - just leave it with the skin on. 
All components of broad bean puree, mix until smooth in food processor. 

Ready chilled pastry pull out of the fridge. I have made two small tarts (each with a diameter of 12cm), so I divided it into two parts. 
Roll out the pastry on a floured surface and line one 20 - 24 centimetres tart pan or two smaller ones, as I did. Prick the base of the tart with a fork. Gently put the filling into the tarts. 

Preheat oven to 180 ° C. 

Bake for about 20 - 30 minutes, until the edges of the pastry and the top layer of broad beans mousse gets lovely golden brown colour. 


Serve warm. 

Enjoy! :)



*          *          *



A co robię kiedy nie gotuję? 

And what I do, when I'm not cooking? :)














2 komentarze:

  1. Dobry pomysł z angielskim tłumaczeniem zawsze więcej czytelników może używać twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł, aby przepisy umieszczać również w języku angielskim. Uczę się języka angielskiego -więc przy okazji zaspokajania kubków smakowych mojej rodzinki - podszkolę swój angielski.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!