Moje pierwsze i naprawdę udane podejście do kaczki.
Pierś pieczona na patelni skórą do dołu jest fantastyczna! Skóra pięknie się wytopiła a mięsko pozostało różowe w środku. Tak jak lubię.
Przygotujcie marynatę wcześniej i zostawicie w niej mięso na noc - warto!
Potem jest już ekspresowo.
Polecam!
* * *
My first and really successful approach to cooking duck.
Breast roasted in the pan, skin-side down is truly fantastic! The skin is beautifully rendered and meat is tender and pink in the middle. So, as I like it.
Prepare the marinade in advance and leave the duck in for the whole night - worth it!
Then, it's really super fast to prepare.
Makaron ryżowy z kaczką w azjatyckim stylu.
/na dwie porcje. Inspiracja na marynatę - Whiteplate/
2 piersi z kaczki, ze skórą
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
300 g makaronu ryżowego (u mnie nitki)
2 marchewki, pokrojone w cienkie paski
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
posiekany szczypiorek, do posypania
kilka łyżek sosu sojowego
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Skórę nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem, wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
Odwracamy mięso na patelni i smażymy z drugiej strony jeszcze 3 - 4 minuty. Mięso ściągamy z patelni, odkładamy żeby odpoczęło.
Kaczkę kroimy w plasterki (powinna być soczysta i lekko różowa w środku), dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.
* * *
/serves two/
2 duck breasts, skin on
Marinade:
3 tablespoons dark soy sauce
1 teaspoon of ginger powder
1 tablespoon lime juice
1 teaspoon brown sugar
2 cloves garlic, crushed
salt and freshly ground pepper
In addition:
300 g rice noodles
2 carrots, cut into thin strips
1 red chilli, cut into slices
chopped chives, for garnish
a few tablespoons of soy sauce
2 - 3 tablespoons olive oil
Score the skin of the duck breasts with a sharp knife, put the meat in a marinade. Put aside for at least an hour, preferably overnight.
Than turn the meat and fry the other side for about 3 - 4 minutes. Take off the meat from the pan, put aside to rest.
Mix all together on the pan.
Fantastyczne!! Uwielbiam takie smaki :))
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić na niedzielny obiad - szukałam czegoś wyjątkowego.
OdpowiedzUsuńPolecam! Napisz później koniecznie jak smakowało :)
UsuńPozdrawiam ciepło!
Nat.
To musi być pyszne - aż pociekła mi ślinka;]
OdpowiedzUsuńKaczki jeszcze nigdy nie robiłam a kusi mnie żeby spróbować. Ten przepis brzmi fantastycznie więc zostaje mi tylko wizyta w sklepie żeby kupić brakujące składniki ;)
OdpowiedzUsuń