Kolejna sernikowa próba, tym razem wariacja na temat Piña Colady.
Kokosowy, chrupiący spód i kremowy sernik. Pycha!
Niestety, zgubił mi się trochę smak ananasa, następnym razem spróbuję zmiksować świeży owoc - może smak będzie intensywniejszy.
A w głowie mam kolejne serniki.
Na głowie za dużo, żeby wszystkie je upiec ... ;)
* * *
My another cheesecake attempt, this time variation on the Piña Colada.
Coconut, crunchy bottom and creamy cheesecake. Yum!
Unfortunately, taste of pineapple is a bit lost, next time I'll try to blend fresh fruit instead of the canned one - hopefully I'll get more intensive flavour.
In my mind I've already have another cheesecakes, ready to go!
Too much on my head, to bake them all... :)
Sernik kokosowo - anansowy (Piña Colada)
/Na tortownicę o średnicy 25 cm. Inspiracja - lekko zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku/
Na kokosowy spód:
200 g herbatników maślanych
50 g wiórków kokosowych
60 g stopionego i przestudzonego masła
60 g drobnego cukru
Na masę serową:
1 kg twarogu, potrójnie zmielonego
250 g serka mascarpone
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego z puszki
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka ananasa, odsączonego
1 puszka mleka kokosowego
Na wierzch:
300 g gęstego jogurtu greckiego
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
Pieczemy ok, 5 min. Ostawiamy do przestudzenia.
Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, zbieramy z wierzchu gęstą śmietankę - resztę mleka możemy wykorzystać no. do curry.
Na koniec dodajemy mus ananasowy i śmietankę kokosową. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Pieczemy ok 2 h w temperaturze 120 st C. Środek sernika ma być ścięty, boki zarumienione.
Delikatnie obkrajmy nożem przy brzegach tortownicy, zdejmujemy obręcz i wstawiamy sernik do lodówki - najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Coconut cheesecake - anansowy (Piña Colada)
/ On the cake tin with a diameter of 25 cm /
For the base:
200 g butter biscuits
50 g shredded coconut
60 g butter, melted and cooled down
60 g caster sugar
For the filling:
1 kg cream cheese, triple-milled
250 g mascarpone cheese
1 and 1/2 cup sweetened condensed milk from a can
5 eggs
3 tablespoons cornstarch
1 can pineapple, drained
1 can of coconut milk
On top:
300 g of a thick Greek yogurt
Grease the cake tin with butter.
Preheat oven to 160 C.
Mix biscuits and shredded coconut in the food processor, add sugar. Combine thoroughly with melted butter - you should get the consistency of wet sand. Press mixture onto bottom and up sides of baking tin.
Bake for about 5 minutes. Leave aside for cooling.
Bake for about 5 minutes. Leave aside for cooling.
Reduce oven temperature to 120 C.
Blend the pinaepple in the food processor.
Open the can of coconut milk, collect a thick cream from the top - the rest of the milk you can use ex. to make a curry.
In a large bowl combine cream cheese and mascarpone - both should be in room temperature. Add the potato starch, condensed milk (put aside a few tablespoons - use them for the topping of the cheesecake), Add eggs 1 at a time, beating a while after each addition.
At the end, add pineapple mousse and coconut cream. Blend briefly.
Pour filling into crust.
Bake for about 2 hours at 120 C, the center of the cheesecake should be set and the sides slightly browned.
Cool down the cheescake with the oven door open.
Mix Greek yogurt with th rest of condensed milk, put the mixture on the top of already cooled cheescake.
Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight.
Uwielbiam to połączenie smakowe. Ten sernik wygląda niebiańsko. I ta dekoracja... :)
OdpowiedzUsuńAnanas jest moim ostatnim uzaleznieniem!
OdpowiedzUsuńwww.allnnothing.com
Wow, jak cudownie się prezentuje ten sernik!
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Mniam, piękne - faktycznie połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńRobiłam serniczek o takim smaku i faktycznie to pyszne połączenie.:)
OdpowiedzUsuńPiękny jest u Ciebie.POzdrawiam serdecznie :)
to raczej nie Twoja wariacja tylko kopia :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_pina_colada/przepis.html
Zaznaczyłam, iż jest to "lekko zmodyfikowany przepis z Kewstii Smaku" co jest prawdą - zrobiłam inny spód. Reszta jest oczywiście przepisem Asi z Kwestii Smaku, czego w żaden sposób nie próbuję ukrywać :)
UsuńPozdrawiam!