czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto cytrynowe (Lemon cake).



Ciasto m o c n o cytrynowe. Wilgotne, z dużą ilością kwaśno - słodkiego lukru. 

Bardzo, bardzo proste do zrobienia. 
Z kubkiem herbaty. I dobrą książką. Na parapecie. Oddycham zapachem deszczu. 

Cóż więcej? 






Ciasto cytrynowe
/źródło - przepis Majanki/

3 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4  (150 g) kostki masła
2 duże łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn


Na lukier cytrynowy:

sok z dwóch cytryn
1 szklanka cukru pudru


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, jogurt oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieramy mikserem na gładką masę. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. 

Wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy ok 35 - 40 min, do suchego patyczka. Studzimy. 

W międzyczasie przygotowujemy lukier - mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru / soku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. 

Ciepłe jeszcze ciasto głęboko nakłuwamy patyczkiem, polewamy cukrem. 


Smacznego! 







•               •                •



Lemon cake. 
/source - this receipe/


3 large eggs 
1 and 1/2 cup flour 
1 teaspoon baking powder 
3/4 cup sugar 
150 g soft butter 
2 large spoons of thick yogurt or sour cream 
juice of one lemon 
zest from two lemons


For lemon frosting: 

juice of two lemons 
1 cup caster (superfine) sugar 


Whip eggs with sugar until fluffy, add flour mixed with baking powder, soft butter, yogurt, lemon juice and lemon zest. Whipe until the mixture is smooth. 

Preheat oven to 170 C degrees.

Pour mixture into the mould lined with baking paper. 
Bake for about 35 - 40 minutes, put aside to cool down. 

In the meantime, prepare the icing - mix powdered sugar with lemon juice. If needed, add more sugar / juice to achieve the right consistency. 

Puncture still warm cake with the stick, pour over the lemon icing. 






6 komentarzy:

  1. Wszyscy mówią o deszczu a ja zapomniałam jak wygląda ,pozostaje mi pozachwycać się ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Twoje wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham latem cytrynowe placki tego typu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upieczone i zjedzone! pyszne :) u nas z jabłkami na dokładkę i mąka owsiana w 1/3 ilości :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie, uwielbiam takie intensywnie cytrynowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho! ; )
    Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!