sobota, 12 lipca 2014

Paella z krewetkami. (Shrimps paella)



Razem z tripsta.pl, nadal zgłębiam kuchnię h i s z p a ń s k ą. Akcja "Europa od kuchni" dała mi naprawdę fajną okazję i motywację do nadrobienia oczywistych niekiedy braków. 
Tym razem postawiałam na kolejny klasyk - paella... Aż wstyd się przyznać że jeszcze nigdy nie gotowałam, nie jadłam....
Ryż Arborio, owszem, ale wcześniej tylko we włoskiej odsłonie. Z dużą ilością masła i parmezanu. 

Paellę robi się zupełnie inaczej, choć z tego samego gatunku ryżu. 
Największym szokiem był dla mnie fakt, że nie trzeba, a wręcz nie powinno się jej mieszać (!) - z risotto sami wiecie jak to jest - dwudziestominutowa medytacja z drewnianą łyżką w ręku.. :)

A smak? Smak totalnie mnie zachwycił! Super złożony, z cudownym aromatem krewetek i pikantnej, wędzonej papryki. Fantastyczne, 'p r a w d z i w e' jednogarnkowe danie. 
Nie mogłam od siebie odpędzić skojarzenia z ciepłym hiszpańskim wieczorem, z winem, ogromnym garnkiem paelli na starym drewnianym stole. W dużym gronie. Rodziny i przyjaciół. Koniecznie. 

Bardzo polecam! 




*          *          *




Together with tripsta.pl, I still keep exploring Spanish cuisine. The "Europe from the kitchen" initiative has given me a really great opportunity and motivation to catch up with some classics I was not familiar with. This time I decided to cook paella ... I'm really ashamed to admit that I've never cooked, nor eaten it before....
Arborio Rice, yes, but previously only in the Italian version. With plenty of butter and parmesan cheese :)

Paella is made differently, but with the same type of rice.
The biggest surprise for me was the fact that you do not need, and indeed it should not stir the dish whilst cooking (!) - You all know well, how is it with risotto - a twenty-minute meditation with a wooden spoon in hand .. :)

And the taste? Totally amazing! Super complex, with a wonderful aroma of shrimps and smoked paprika. Fantastic, 'true' dish.
I couldn't refrain myself from associations with the warm Spanish evening with a bottle(s) of wine, a huge pan of paella on an old wooden table. In a large group of people. Family and friends. Definitely.

Highly recommend!






Paella z krewetkami
/składniki na 4 porcje - jedna duża patelnia paelli/


500 g dużych krewetek w pancerzykach
2 łyżki oliwy
1 mała zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie ostra)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 - 4 plasterki cienko pokrojonego boczku
ok 200 g ryżu Arborio
1 litr bulionu

natka pietruszki, drobno posiekana, do podania
cząstki limonki lub cytryny

Składniki na bulion:

1 l wody
2 łyżki sosu sojowego 
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
szczypta szafranu
pancerzyki i głowy z kilku krewetek
warzywa (kawałek marchewki, pietruszki, selera, 1/2 cebuli)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku




Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kilka sztuk obieramy - odrywamy główkę, ściągamy pancerzyk, nacinamy cześć grzbietową i wyciągamy jelitko. Pancerzyki i głowy krewetek odkładamy na bulion. Resztę krewetek pozostawiamy w całości. 

Przygotowujemy bulion: w niewielkim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy warzywa, głowy i pancerzyki z krewetek, smażymy chwilkę na dużym ogniu, mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki: sos sojowy, pietruszkę, szafran sól i pieprz. Zmniejszamy ognień i gotujemy przez ok 30 min.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i czerwoną chilli, i drobno pokrojony boczek, smażymy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy aż lekko się zeszkli, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, doprawiamy wędzoną paprykę, solą i pieprzem. Smażymy przez ok 3 - 5 minut, aż sos zgęstnieje. 
Wsypujemy ryż, mieszając smażymy przez 2 minuty. 
Wlewamy przecedzony bulion, starannie mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ognień do minimum, gotujemy przez ok 10 min, nie mieszamy. 
Po tym czasie dodajemy krewetki (obrane i w całości), nie mieszamy (!). Gotujemy pod przykryciem kolejne 5 - 6 minut. Najlepiej jest skosztować ryżu - powinien być miękki ale wciąż zachowywać kształt i strukturę. 

Przed podaniem odstawiamy paellę na 2 - 3 minuty. Posypujemy obficie natką pietruszki, układamy na wierzchu cząstki limonki. 

Smacznego! 







*          *          *



Paella with prawns. 
/serves four - for one big pan of paella / 


500 g large whole shrimps
2 tablespoons olive oil 
1 small green pepper, finely chopped
1 red chilli, cut into thin slices 
3 cloves garlic, crushed
2 tomatoes, shocked, peeled and diced 
1 teaspoon smoked hot paprika
1 tablespoon tomato paste 
3 - 4 thin slices of bacon (or pancetta)
about 200 g Arborio rice 
1 liter of broth 

parsley, finely chopped, to serve 
particles of lime or lemon 

For the broth: 

1 liter of water 
2 tablespoons dark soy sauce 
a few sprigs of parsley 
1 tablespoon olive oil 
pinch of saffron 
heads and shells of a few prawns
vegetables (piece of carrot, parsley, celery, 1/2 onion) 
salt and freshly grounded pepper



Wash and dry the shrimps with a paper towel. Clean a few of them - tear the head off, take off the shell, remove the digestive tract. Put aside - we'll use them for a broth. 

Prepare the broth: in a small saucepan heat the tablespoon of olive oil, put vegetables in, heads and shells of shrimps, fry for a minute over high heat, keep stirring. Pour water, add all other ingredients: soy sauce, parsley, saffron, salt and pepper. Reduce the heat and cook for about 30 minutes. 

In a large pan warm up the oil, add the chopped peppers and red chilli and finely chopped bacon, fry for 2 - 3 minutes. Add the garlic and fry until slightly soft and delicate, add tomatoes, tomato paste, season with smoked paprika, salt and pepper. Fry for about 3 - 5 minutes, until the sauce thickens. 
Add the rice, fry for 2 minutes. 
Pour the strained broth, mix thoroughly and bring to boil. Than reduce the heat to a minimum, cook for about 10 minutes, do not stir. 
After this time, add the shrimps, do not stir (!). Cover the pan and cook for another 5 - 6 minutes. The best is just to taste the rice - it should be soft but still retain it's shape and structure. 

Before serving paella leave it for 2 - 3 minutes to rest. Sprinkle generously with parsley, put some limes on the top. 






3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam,.. I muszę się skusić. Wygląda przepysznie. A także plus za zdjęcia! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dziś:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!