wtorek, 29 lipca 2014

Churros.




Na deser. Po hiszpańsku. C h u r r o s. 
Słodkościami tradycyjnie zamykam hiszpański cykl w ramach akcji Tripsta.pl - Europa od Kuchni. 
Więcej o kuchni hiszpańskiej możecie poczytać na blogu Tripsty. Albo kupić bilet do Hiszpanii, oj tak! :)

Churros to nic innego jak ciasto ptysiowe smażone na głębokim oleju. 
D o b r e , powinny być złote i chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Jeśli macie termometr cukierniczy - warto go tutaj użyć. Szansa, że takie właśnie idealne churros uzyskacie - znacznie wzrasta. Ja poradziłam sobie bez, i sama jestem zaskoczona - są pyszne. 

Najlepsze jadłam w Peru. 
Kolonialny hotel w samym centrum starej Limy. Z wrzeszczącym pawiem na dachu i kolorowymi papugami. Z widokiem na 'rooftopy' porośnięte dżunglastą roślinnością. 
Tuż za rogiem sprzedawano najlepsze churrosy. Ciepłe i chrupiące, duuuuże. Ze specyficznym kremem budyniowo waniliowym w środku. 

Pan zawijał je w kawałek gazety. 
Zjadałam zanim wystygł. 
Pyszne.


Polecam. 






Churros
/przepis na ok 30 małych churros/


240 ml wody
2 łyżki cukru
50 g masła
szczypta soli
200 g mąki pszennej
2 jajka

olej, do smażenia
drobny cukier do wypieków, do obsypania gotowych churros


W niewielkim garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Ściągamy z ognia, wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto odlepi się od brzegów i stworzy zwartą kulę. Odstawiamy do wystudzenia. 

Do wystudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, dobrze miksując. 
Gotowe ciasto jest gładkie i błyszczące. 

Rozgrzewamy olej do temperatury ok 175 st C. (nie posiadam termometru cukierniczego, rozgrzałam ‚na oko’ - churros muszą wyraźnie skwierczeć ). 
Przez rękaw cukierniczy ( lub gruby worek z odciętym rogiem) z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy churros na olej. Smażyć, aż nabiorą złotobrązowego koloru. 

Osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w drobnym cukrze. 


Smacznego! 






•                 •               •



Churros. 


240 ml water 
2 tablespoons sugar 
50 g of unsalted butter 
pinch of salt 
200 g of wheat all purpose flour 
2 eggs 

oil for frying 
sugar to finish the churros




In a small saucepan combine water, sugar, salt and butter. Bring to a boil and remove from heat. Stir in flour until mixture forms a ball. Put aside to cool down. 
When mixture is cooled, combine eggs, one in a time. Mix until well combine and the pastry is smooth and shiny. 
Heat oil for frying (to about 175 C degrees). Pipe strips of dough into hot oil using a pastry bag. Fry until golden; drain on paper towels.
Roll drained churros in sugar.





2 komentarze:

  1. Mniam, pyszności <3 Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Fantastyczny blog - gratuluję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!