Pyszne, naprawdę łatwe ciasto.
Piekłam je już dwukrotnie, i niczego nie sknociłam :)
Idealne na lato, lekkie. Dla miłośników kruchego ciasta z owocami.
Ja zawsze do nich należałam...
Uwielbiam! Najlepsze w dniu pieczenia, jeszcze na ciepło.
Kolejnym razem podam je z lodami...
Łatwe ciasto z morelami i kruszonką
/źródło - White Plate. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm/
100 g masła
180 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g moreli, pokrojonych na ćwiartki
łyżeczka listków świeżego tymianku
40 - 50 g cukru
1 łyżka płatków migdałowych
cukier puder, do posypania
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, kruszymy na owoce.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
• • •
Easy cake with apricots and crumble.
/Inspiration - White Plate. I used a springform pan with a diameter of 20 cm/
100 g unsalted butter
180 g all purpose wheat flour
80 g icing sugar
1/2 teaspoon baking powder
400 g apricots, cut into quarters
1 teaspoon of fresh thyme
40 - 50 g sugar
1 tbsp flaked almonds
icing sugar, for dusting
For the pastry, put the flour, butter, sugar and baking powder into the food processor, process until the mix starts to bind. Gather it together, divide it into two parts, put in the refrigerator for about 30 minutes.
Preheat oven to 180 degrees C.
One half of the pastry roll quite thinly and use to linn the bottom of baking tin. Put it in the oven, bake for about 10 minutes. In meantime cut apricots, mix them with sugar and thyme. Put fruits on the baked pastry.
Take out the rest of the pastry from the fridge, make a crumble.
Sprinkle the top of the cake with almonds.
Bake for about 30 minutes.
Sprinkle with caster sugar before serving.
intrygujące to ciasto, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńjak ono 'poetycko' wygląda! :) morele mają to do siebie, że jakby uszlachetniają ciasta. sama bardzo lubię wypieki z morelami, a jeszcze gdy proste, tak jak ten, to tym chętniej próbuję. pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńO, tak! Zdecydowanie również należę do miłośników kruchych ciast z owocami. Obowiązkowo z kruszonką, na ciepło z lodami - mniam! Nigdy jednak nie piekłam niczego z użyciem moreli, więc chętnie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Co by dużo nie mówić, po prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne !Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Świetnie wygląda to ciacho! ; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Genialne zdjęcia! *.*
oj tak, ciasto z morelami, ostatnio też piekłam właśnie z morelami. Zamiast kruszonki była beza :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń