piątek, 25 lipca 2014

Łatwe ciasto z morelami i kruszonką (Easy cake with apricots and crumble).



Pyszne, naprawdę łatwe ciasto.
Piekłam je już dwukrotnie, i niczego nie sknociłam :)

Idealne na lato, lekkie. Dla miłośników kruchego ciasta z owocami. 
Ja zawsze do nich należałam... 

Uwielbiam! Najlepsze w dniu pieczenia, jeszcze na ciepło. 
Kolejnym razem podam je z lodami... 





Łatwe ciasto z morelami i kruszonką 
/źródło - White Plate. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm/


100 g masła
180 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g moreli, pokrojonych na ćwiartki
łyżeczka listków świeżego tymianku
40 - 50 g cukru
1 łyżka płatków migdałowych

cukier puder, do posypania


Z mąki, cukru, masła i proszku do pieczenia zagniatamy szybko ciasto ( można zagnieść ciasto w malakserze, zajmie nam to wtedy dosłownie klika sekund ). Dzielimy na dwie części, wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Jedną połową ciasta wylepiamy spód tortownicy. Wstawiamy do piekarnika, podpiekamy ok 10 min. W tym czasie kroimy morele, mieszamy z cukrem i listkami tymianku. Wykładamy owoce na podpieczony spód. 
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, kruszymy na owoce. 
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy przez ok. 30 minut. 

Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 



Smacznego! 





•          •          •

Easy cake with apricots and crumble. 
/Inspiration - White Plate. I used a springform pan with a diameter of 20 cm/


 100 g unsalted butter 
180 g all purpose wheat flour 
80 g icing sugar 
1/2 teaspoon baking powder 

400 g apricots, cut into quarters 
 1 teaspoon of fresh thyme 
40 - 50 g sugar 
1 tbsp flaked almonds 

icing sugar, for dusting 


For the pastry, put the flour, butter, sugar and baking powder into the food processor,  process until the mix starts to bind. Gather it together, divide it into two parts, put in the refrigerator for about 30 minutes. 

Preheat oven to 180 degrees C. 

One half of the pastry roll quite thinly and use to linn the bottom of baking tin. Put it in the oven, bake for about 10 minutes. In meantime cut apricots, mix them with sugar and thyme. Put fruits on the baked pastry. 

Take out the rest of the pastry from the fridge, make a crumble. 
Sprinkle the top of the cake with almonds. 

Bake for about 30 minutes. 

Sprinkle with caster sugar before serving. 





9 komentarzy:

  1. intrygujące to ciasto, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę przepysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ono 'poetycko' wygląda! :) morele mają to do siebie, że jakby uszlachetniają ciasta. sama bardzo lubię wypieki z morelami, a jeszcze gdy proste, tak jak ten, to tym chętniej próbuję. pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, tak! Zdecydowanie również należę do miłośników kruchych ciast z owocami. Obowiązkowo z kruszonką, na ciepło z lodami - mniam! Nigdy jednak nie piekłam niczego z użyciem moreli, więc chętnie wypróbuje ten przepis.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co by dużo nie mówić, po prostu cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i pyszne !Uwielbiam takie ciasta :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda to ciacho! ; )
    Super pomysł!
    Genialne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak, ciasto z morelami, ostatnio też piekłam właśnie z morelami. Zamiast kruszonki była beza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!