piątek, 1 lipca 2011

Korzenne r a c u c h y z jabłkiem.


Racuchy idealne na lunch.
Ze szklanką mleka lub naturalnym jogurtem.

Jabłkowo – cynamonowe z nutką imbiru.
Pyszne!



Korzenne racuchy z jabłkami. Na lunch, ze szklanką mleka.
/na dwie porcje/
Źródło: przepis Trufli. Dziękuję :)


½ szklanki maki pszennej
½ szklanki maki razowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 – 3 szczypty mielonego cynamonu
2 – 3 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
 1 spora szczypta mielonego imbiru
1 szczypta kurkumy
1 jajko
maślanka lub kefir
2 twarde, soczyste jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
olej słonecznikowy

Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą kurkumy.
Dodać jajko, cukier, cynamon, imbir i świeżo zmielony pieprz. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
Następnie stopniowo dolewać kefir, aż do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż ciasto naleśnikowe.

Dodać pokrojone w plasterki jabłka i dokładnie wymieszać.

Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju.
/Uważajcie, żeby nie ‘wylewać’ zbyt dużej ilości ciasta na jeden placuszek – mogą być wtedy niedopieczone w środku/




/ PS. Jabłka jedzą w s z y s c y. W s z ę d z i e :)

Mała Chinka i zielone jabłuszko. Pekin, Chiny 2010.

20 komentarzy:

  1. Nat, wyglądają bosko! ;) Chcę takie w weekend! Uściski ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz, kusisz i chyba sobie przygotuje takie pyszności.
    Chinka urocza i to bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki smakowity stos :) A jabłka są uniwersalne po prostu :D pzdr!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Smak wiadomo,boski,bo składniki dobrane idealnie.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę je zjeść, i to dziś!!! Fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. No rewelacja :D Planowaliśmy dzisiaj zwykłe racuchy z jabłkami na podwieczorek, ale może skusimy się na te Twoje :) Jeśli tylko uda nam się dostać jeszcze dziś mąkę razową. Jesteś niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Ostatnio stałam się wielką fanką wszelkich placuszków i racuszków. Mam w planach zrobienie cynamonowych placków z jabłkami. Ale będę musiała wypróbować także ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne racuchy! Bardzo lubię takie korzenne smaki. Może dlatego, że kojarzą mi się ze świętami... Ale dzięki nim można mieć święta przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku uwielbiam takie korzenne cudeńka.. wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale smakowicie wygladaja te placuszki:) tez smak i aromat... pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. My też dzisiaj zajadaliśmy się plackami/racuszkami z jabłkami. Szybko i smacznie:-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam racuchy z jabłkami. tą wersję też na pewno wpróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. w przekroju wyglądają obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. dla mnie to propozycja idealna:))) zjadam oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mała Chinka jest słodka;)
    A co do jabłkowych racuszków- idealny pomysł na takie dni jak teraz w Polsce (czyt. deszcz, deszcz, deszcz).
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepsze racuchy pod słońcem! B O S K I E !!! Zresztą, co tu dużo gadać - jeszcze żaden przepis Natal mnie nie zawiódł :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!