wtorek, 10 stycznia 2012

A n a na s o w o. Szaszłyki z kurczaka i ananasa.





Kolejny z odgrzebanych z czeluści komputera przepisów.
Szaszłyczki są proste w przygotowaniu, a efekt naprawdę świetny.
Pyszne i efektowne.
A połową sukcesu jest słodki, dojrzały ananas.

Sos z mleka kokosowego można zastąpić np.ziołowym na bazie kwaśnej śmietany.
Aczkolwiek z kokosowym jest idealnie.

Polecam!






Szaszłyczki z kurczaka i świeżego ananasa
Źródło: na podstawie przepisu Asi, z Kwestii Smaku
/Porcja dla dwóch osób/


½ świeżego, dojrzałego ananasa
2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w grubszą* kostkę
*/grubsza kostka – ok. 2,5 – 3 cm/
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka mielonej kurkumy
sól morska do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek

100 ml mleka kokosowego*
100 ml kwaśnej śmietany 18%

*/śmietanki można przygotować więcej lub mniej – ważna jest proporcja 1:1. Z takiej ilości spokojnie wystarczy do szaszłyczków/



Piersi z kurczaka posypujemy kurkumą, tymiankiem i solą, dodajemy oliwę z oliwek i starannie mieszamy /najwygodniej ręką/. Odstawiamy na min ½ h, żeby mięso ‘przeszło’ smakiem.

Ananasa obieramy, wydrążamy twardy środek i kroimy w grubszą kostkę.

Kawałki kurczaka i ananasa nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy lub pieczemy na patelni grillowej, aż mięso będzie zarumienione /sprawdźcie czy jest gotowe również w środku!/.

Mleko kokosowe podgrzewamy i gotujemy na wolnym ogniu aż wyraźnie zgęstnieje (15 – 20 min). Studzimy i mieszamy z gęstą śmietaną 18%.  Sos jest gotowy :)
Podajemy szaszłyki na ciepło, z kokosowym sosem.


Smacznego!





19 komentarzy:

  1. Nie rezygnowałabym z tego mleczka kokosowego. Szaszłyczki wyglądają oszałamiająco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie połaczenia, a danie wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprawdzie nie przepadam za polaczeniem owocow i miesa, ale zdjecia sa zachwycajace!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i tak słoneczne zdjęcia.. a u mnie pierwszy raz śnieg za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny przepis z którego na pewno skorzystam... będę tu na pewno zaglądać, więc blog dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprost idealne do przekąszania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ słonecznie i smacznie dziś u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda zachęcająco :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Obiad na żółto. Pozytywnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedzonko idealne! Uwielbiam takie połączenia.
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Trochę słońca w te pochmurne dni :) Inne owoce niekoniecznie, ale ananas z kurczakiem zdecydowanie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie przepadam za połączeniem mięsa i owoców, ale uważam, że kurczak i ananas to chyba najpyszniejsze połączenie, mimo wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie dziś szaszłyki!:) ale z warzywami, nie owocami.
    jednak Twoje tak kuszą kolorem!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale! uwielbiam połączenie kurczaka z ananasem, a z tymi przyprawami musiało być przepysznie :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo, bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetycznie wyglądają! :) Robię podobne, wprawdzie zazwyczaj z ananasem z puszki, ale też jest ok! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!