Razem z Tripsta.pl i trwającą akcją Europa od kuchni, wciąż pozostaję w klimatach kuchni greckiej.
Tym razem fava - pasta z żółtego grochu i cebuli. Trochę Wam zajęło zidentyfikowanie potrawy na zdjęciu na facebooku ;-)
Bardzo w moim stylu, kilka zaledwie składników, a smak... jest pyszna, spróbujcie.
Ważne jest, żeby naprawdę mocno (roz)gotować groch, i długo miksować pastę. Chyba że chcecie pastę z kawałkami grochu i cebuli, ponoć czasem podaje się i taką.
Więcej o kuchni greckiej znajdziecie na tej stronie.
A tymczasem, u mnie na swoją kolej czekają w lodówce dwa, piękne bakłażany....
Fava. Grecka pasta z grochu.
250 g żółtego grochu łuskanego (połówki)
4 duże cebule, obrane i pokrojone w piórka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
ok 150 ml oliwy
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Następnie gotujemy go do miękkości w tej samej wodzie - woda powinna odparować, a groch ugotować się na miękką papkę.
Miksujemy na g ł a d k ą masę. Tutaj, żeby uzyskać konsystencję widoczną na zdjęciu, należy miksować przez około 2 - 3 minuty.
Dolewamy oliwę, tak żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Dosmaczamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńspryciara:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. PRZEPYSZNE!!! Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!! :-)) Pozdrawiam! :)
UsuńPyszne :-) coś w zastępstwie humusu. W mojej wersji był jeszcze czosnek, kurkuma i ostra czerwona papryka.
OdpowiedzUsuńzrobiłem i ja - fava może być bazą do innych smaków no i dla diabetyków bardzo dobra - gotowany groch indeks glikemiczny 22 a smażona cebula podobnie POLECAM !!!
OdpowiedzUsuńv4s11m0o05 b3z67b5n59 j3u37i2b35 c1u70g1h66 u1i36a7d72 w9a99m1e80
OdpowiedzUsuń