poniedziałek, 20 maja 2013

Mozzarella, salami, zielone szparagi. Wiosenne mini - pizze.




Szparagi!!
Mam ochotę kupować ich t o n y ! :) 
Teraz mogę jeść je codziennie, u w i  e l b i a m ! Do pełni szczęścia brakuje tylko polskich truskawek...
Na od czasu do czasu kupuję te zagraniczne... Jakoś trzeba sobie umilić czekanie.

Robię risotto, pozostałe szparagi wrzucam na pizzerinki. 
Nie za cienkie, z chrupiąca skórką i delikatną mozzarellą. 
Ze świeżymi ziołami. 
Zielone, wiosenne... (letnie!?... )

Bardzo polecam!






Wiosenne mini - pizze z mozzarellą, salami i szparagami. 
/z podanego przepisu wychodzą 4 niewielkie pizze na średnio grubym cieście/


Na ciasto do pizzy:

1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru


Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewając ciepłej wody zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ok. 5 – 7 min – aż będzie gładkie i sprężyste. Z gotowego ciasta robimy kulkę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /na min 30 min/.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.


Pozostałe składniki:

400g (jedna puszka) dobrej jakości pomidorów
10 – 12 sztuk zielonych szparagów
salami pepperoni
2 małe (po 125g) kulki mozzarelli
garść liści świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego oregano
2 łyżeczki suszonych zioła prowansalskich
sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku
odrobina oliwy extra vergin

Pomidory przekładamy do garnuszka, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy je na mniejsze kawałki.
Mozzarellę odsączamy i kroimy na plastry.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

Z gotowego ciasta formujemy 4 niewielkie pizze – tak, żeby zmieściły się na jednej dużej blasze np. z wyposażenia piekarnika.
Na każdej mini – pizzy rozkładamy po dwie łyżki sosu pomidorowego, kilak plastrów mozzarelli, kilka plasterków salami, po kilka, pokrojonych na mniejsze kawałki szparagów. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku.
Skrapiamy odrobiną oliwy.


Pieczemy ok. 10 min, aż spód pizzerinek i brzegi wyraźnie się zarumienią.

Podajemy posypane obficie świeżą bazylią i oregano.




Smacznego!






7 komentarzy:

  1. U mnie tez trwa faza szparagowa. Rzucilabym sie na taka mini pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nat, jakie cudne zdjecia , a na nich smakowite pizze. Szparagi są przepyszne. Chętnie bym zjadła taką właśnie małą pizzę z nimi w roli głównej.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja pochlaniam teraz tony szparagow! Wersja z pizza podoba mi sie jak najbardziej :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Trudno im się oprzeć:)
    Tym bardziej, że sezon na nie jest tak krótki.
    Pizze wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!