Kolejna weekendowa sałatka.
Na lunch, albo zamiast obiadu.
Pyszna, polecam!
Sałatka Cezar.
Wariacja na temat.
/porcja dla jednej
osoby; inspiracja - ten przepis/
2 jajka, ugotowane na
pół miękko
4 - 6 cienkich plasterków bekonu
kilka grzanek np. z bagietki
garść rukoli
sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
4 - 6 cienkich plasterków bekonu
kilka grzanek np. z bagietki
garść rukoli
sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
Na dressing:
1 żółtko
1/2 ząbka czosnku, rozgniecionego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju roślinnego /użyłam z pestek winogron/
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowujemy sos. Do miski (czy pojemnika blendera) wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, czosnek,
odrobinę soli i pieprzu. Wszystko miksujemy, dolewając stopniowo oleju. Gotowy
sos mieszamy z sokiem cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy.
Na patelni podsmażamy plasterki bekonu, gotujemy jajka (gotowałam przez 5 minut), opiekamy w
tosterze kromki bagietki.
Układamy na talerzu kolejno: rukolę, grzanki i bekon,
przekrojone na pół jajko. Całość skrapiamy sosem*, posypujemy startym
parmezanem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
* Do zdjęć zapomniałam o sosie – musicie mi wybaczyć :)
Smacznego!
Świetna sałatka, uwielbiam w sałatkach bekon zesmażony na suchej patelni na "skwarkę" . U mnie dziś też sałatka :) Z prażonymi płatkami migdałów.
OdpowiedzUsuńjadłam parę dni temu bardzo podobną sałatkę, dressing niemalże ten sam :) super! bardzo ją lubię!
OdpowiedzUsuńświetna sałatka:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! fajny pomysł na smaczną sałatkę:)
OdpowiedzUsuńApetyczna!
OdpowiedzUsuńNo i masz: pociekla mi slinka... Wszystko przez to jajko, o.
OdpowiedzUsuń