sobota, 4 maja 2013

Sałatka z bekonem, jakiem i parmezanem. Na rukoli. Czyli wariacja na temat sałatki Cezar.





Kolejna weekendowa sałatka. 
Na lunch, albo zamiast obiadu. 
Pyszna, polecam!


Sałatka Cezar. Wariacja na temat.
/porcja dla jednej osoby; inspiracja - ten przepis/

2 jajka, ugotowane na pół miękko
4 - 6 cienkich plasterków bekonu
kilka grzanek np. z bagietki
 garść rukoli
 sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki tartego parmezanu


Na dressing:

 1 żółtko
 1/2 ząbka czosnku, rozgniecionego
 1 łyżeczka musztardy
 3 łyżki oleju roślinnego /użyłam z pestek winogron/
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól morska i świeżo zmielony pieprz


Przygotowujemy sos. Do miski (czy pojemnika blendera) wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko miksujemy, dolewając stopniowo oleju. Gotowy sos mieszamy z sokiem cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy.

Na patelni podsmażamy plasterki bekonu, gotujemy jajka (gotowałam przez 5 minut), opiekamy w tosterze kromki bagietki.

Układamy na talerzu kolejno: rukolę, grzanki i bekon, przekrojone na pół jajko. Całość skrapiamy sosem*, posypujemy startym parmezanem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

* Do zdjęć zapomniałam o sosie – musicie mi wybaczyć :)


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Świetna sałatka, uwielbiam w sałatkach bekon zesmażony na suchej patelni na "skwarkę" . U mnie dziś też sałatka :) Z prażonymi płatkami migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam parę dni temu bardzo podobną sałatkę, dressing niemalże ten sam :) super! bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! fajny pomysł na smaczną sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i masz: pociekla mi slinka... Wszystko przez to jajko, o.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!