poniedziałek, 6 maja 2013

Pieczone pierogi z ziemniakami, fetą i świeżym rozmarynem.



Pieczone pierogi, z nadzieniem podobnym, jak w klasycznych ruskich. 
Ze świeżym aromatycznym rozmarynem.

Pyszne na ciepło i na zimno. 
W sam raz do zapakowania, na wyjazd gdzieś. 
Albo na piknik w  parku. Czy w lesie. 






Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i świeżym rozmarynem.
(przepis Liski; porcja dla 3 – 4 osób. Z podanej ilości wychodzi ok. 14 pierogów)


Ciasto:

400g mąki pszennej
200g masła
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli
1 jajko


Farsz:

130g fety
350g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez prasę
1 cebula dymka, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
świeżo mielony pieprz, do smaku

do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany


Do podania:

Jogurt naturalny
Świeży szczypiorek, posiekany

Farsz:
Łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy.

Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkowujmy ciasto na grubość 3mm i wycinamy koła o średnicy ok. 12cm.
Każde kółko wypełniamy farszem (ok. 2 łyżek), zalepiamy brzegi.

Piekarnik nagrzewamy do 180st. C.

Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilak centymetrowe odstępy, wierzch smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną/
Pieczemy ok. 30 – 40 minut.

Podajemy gorące lub zimne (równie pyszne!), z jogurtem naturalnym. Posypane szczypiorkiem.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio też z przepisu Liski, ale z tego drugiego na pieczone pierogi :) jak wyszło to ciasto bo nad nim też się zastanawiałam??? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wychodzi bardzo fajne, takie półkruche. Ładnie się rumieni i delikatnie pęka przy pieczeniu.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :) w takim razie następnym razem wypróbuje to ciasto :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie pierogowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nat, piękne i apetyczne są te pierożki. Naprawdę tak chętnie bym zjadła choć jednego.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Jak dla mnie bija klasyczne ruskie na glowe. W ogole wole pieczone pierogi od gotowanych.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne na piknik! muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!