czwartek, 22 stycznia 2015

Kurczak balsamico z pieczonymi batatami (Balsamic chicken with roasted sweet potatoes).



Lubię ten przepis za prostotę. 
Za to, że wszystko robi się symultanicznie. 
Za efekt, w postaci kompletnego dania w  j e d n e j  formie żaroodpornej. 
Stawiam na stół.
Jest p r z e p y s z n e. 

Poluję na ładne bataty żeby go powtórzyć :) 

Polecam! 

(...i koniecznie kupicie doniczkę z  r o z m a r y n e m ! )




Kurczak balsamico z pieczonymi batatami. 
( ilość na dwie porcje; źródło - ten przepis )


1 podwójna pierś z kurczaka
3 - 4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
ok 500 g batatów (słodkich ziemniaków)
oliwa z oliwek


Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem, polewamy oliwą (ok 2 - 3 łyżki), octem balsamicznym, miodem, posypujemy świeżym rozmarynem. Odkładamy na minimum 1/2 godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. 
Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki (jeśli są małe tylko na pół ), układamy  je w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem, szczodrze skrapiamy oliwą. posypujemy rozmarynem z drugiej gałązki. Pieczemy ok 20 min - aż bataty będą miękkie. 
W międzyczasie smażymy piersi z kurczaka na mocno rozgrzanej patelni grillowej ( ewentualnie na zwykłej patelni ) - aż uzyskamy złotobrązową skórkę - po ok 3 - 4 minuty z każdej strony. 
Do miękkich (lub prawie miękkich) batatów wkładamy pierś z kurczaka, polewamy marynatą z patelni. Zapiekamy przez kolejne 10 minut. 

Podawać z ulubioną sałatką. 
Ja zrobiłam prostą sałatkę z zielonego ogórka, ale sprawdzi się też np tradycyjna mizeria. 

Sałatka z zielonego ogórka


1 długi ogórek szklarniowy
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka miodu 
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
świeża bazylia

Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki o grubości ok 1 cm, polewamy dressingiem z oliwy, miodu i soku z cytryny, posypujemy świeżą bazylią. 


Smacznego! 







•               •               •



Balsamic chicken with roasted sweet potatoes.
( for two portions, source - this receipe )


1 double chicken breast
3 - 4 tablespoons balsamic vinegar
1 tablespoon of liquid honey
2 sprigs fresh rosemary
salt and freshly ground pepper, to taste
approximately 500 g sweet potato
olive oil


Clean the chciken fillets, rub with salt and pepper, pour the olive oil (about 2 - 3 tablespoons), balsamic vinegar, honey, sprinkle with fresh rosemary. Put aside for at least 1/2 hour.

Preheat oven to 220 degrees C.

Peel sweet potatoes, cut lengthwise into smaller pieces (if they are small only in half), put them in a casserole dish. Season with salt and pepper, sprinkle generously with olive oil. sprinkle with rosemary.
Bake for about 20 minutes - until the sweet potatoes are soft.
In the meantime, fry the chicken breasts on a very hot grill pan (or on an ordinary pan) - until it gets a golden brown carelization - for about 3 - 4 minutes on each side.
Put the chcicken breats to the baking dish with soft sweets patatoes, pour over the rest of marinade from the pan. Bake for another 10 minutes.

Serve with your favorite salad.
I prepared a simple salad with cucumber, but any other will work as well.

Salad with cucumber


1 long cucumber
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon honey
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 teaspoon lime or lemon juice
fresh basil

Wash the cucumber, cut into half-slices about 1 cm thick, pour the dressing of olive oil, honey and lemon juice, sprinkle with fresh basil.



Enjoy! 

2 komentarze:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!