czwartek, 15 stycznia 2015

Tajski rosół (Thai Chicken Stock).




Czy to już koniec zimy? Pytam. Z uśmiechem :)
Od dwóch dni jest do przodu, jest słońce. Puchowa kurtka wisi sobie na wieszaku w przedpokoju, zakładam w biegu kolorowy windstopper i nauszniki. Już nie mam ciśnienia, żeby 'jak najszybciej' załatwiać wszystko na mieście i zaszyć się pod kocem. 
Chodzę wolniej, wystawiam twarz do (realnie grzejącego już!) słońca, czasem zapomnę rękawiczek.
Zaczynamy planować wiosenno - letnie wyjazdy. Jest dobrze. 

W mieszkaniu potykam się o blaty i skrzynki, moje fotograficzne tła. Kiedyś to uporządkuję, mówię sobie po raz setny. Kiedyś. 
A tymczasem wciąż mam ciśnienie na nową tacę, nowy talerz, ah widelec. Stoliczek, pięknie postarzany. Przecież p o t r z e b u j ę , mówię sobie, do stylizacji :) Przeglądam sieć w poszukiwaniu inspiracji, znajduję strony takie jak ta:  http://www.domalicji.pl/ i mam ochotę kupić z niej wszystko! 
Trudno jest znaleźć zdrową równowagę... 

*  *  *

Dzisiejszy bulion zainspirowany jest przepisem i stylem gotowania jednej z uczestniczek Australijskiego Masterchefa - Dani Venn. Gotowałam go już kilkakrotnie, i jestem w tej zupie absolutnie zakochana! 
Uwaga! Całe mieszkanie p a c h n i e ! I pachnie jeszcze kilka dni, jak rosołek już dawno zjedzony... :)

Polecam z całego serca!



Tajski rosół. 
(na duży garnek zupy. Inspirowany przepisem Dani Venn z Australijskiego Masterchefa)


2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, bardzo drobno pokrojona
5 ząbków czosnki, drobno posiekanych
2 łyżki korzenia imbiru, startego na tarce
6 gwiazdek anyżu
3 kawałki kory cynamonu, przekrojone wzdłuż
1 czerwona papryczka chilli, z grubsza pokrojona
6 skrzydełek kurczaka
4 - 5 listków limonki kaffir
2 litry wody

ciemny sos sojowy, do smaku
tajski sos rybny, do smaku
sok z limonki
sól, do smaku


Do podania:


makaron ryżowy (lub inny np mie, z fasoli mung)
kilka brązowych (lub białych) pieczarek, pokrojonych w plasterki
szalotka, posiekana razem ze szczypiorem
chilli, pokrojona w cienkie paseczki
mięso oddzielone z ugotowanych skrzydełek
świeża kolendra



W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy ok 3 minut, aż się zeszkli.  Dodajemy czosnek i imbir, anyż, korę cynamonu i chilli. Smażymy chwilę mieszając, następnie wlewamy wodę. 
Dodajemy pozostałe składniki: skrzydełka z kurczaka i liście limonki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz do minimum, gotujemy pod przykryciem przez ok 1,5 - 2 h. 
Doprawiamy rosół sosem sojowym (ewentualnie również solą), sosem rybnym, limonką. tak, aby uzyskać odpowiedni dla nas balans smaków (słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego). 
Przecedzamy rosół przez sito. 

Podajemy gorący. 
Rosół jest pyszny z makaronem ryżowym, surowymi pieczarkami i dymką. I dużą ilością świeżej kolendry. Lubię go także solo, pity z kubka. 
Najsmaczniejszy na drugi dzień. 

Gorąco polecam! 







•                 •                 •


Thai Style Chicken Stock. 
(for a big pot of soup. Inpired by Dani Venn receipe)


2 tablespoons vegetable oil
1 onion, finely diced
5 cloves garlic, finely diced
2 tablespoons of ginger root, grated
6 star anise
3 pieces of cinnamon sticks, snapped in half
1 red chilli, roughly chopped
6 chicken wings
4 - 5 kaffir lime leaves
2 liters of water

dark soy sauce, to taste
Thai fish sauce, to taste
lime juice
salt, to taste


To serve:


rice noodles 
some brown (or white) mushrooms, sliced
shallots, chopped together with chives
chilli, sliced into thin strips
meat separated from cooked chicken wings
fresh coriander, to garnish



In a large pot warm up the oil, add the onion and fry for about 3 minutes, until it’s translucent. Add garlic and ginger, star anise, cinnamon sticks and chilli. Fry for a while, then add the water.
Add the remaining ingredients: chicken wings and lime leaves, bring to a boil. Reduce the heat gentle simmer, place lid on a pot and cook for about 1.5 - 2 h.
Season the  broth with soy sauce (possibly  with a little salt as well), fish sauce, lime. Try to balance the flavours (sweet, salty, sour and hot).
Strain stock reserving the liquid.

Serve hot.
Chicken stock is delicious with rice noodles, mushrooms and shallots. And plenty of fresh coriander. I like it also without any garnishes, just drunk from the cup.
Best tasting on the second day.


Highly recommend!

6 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia, gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat mi narobiłaś smaka, i dobrze, bo wybieram się do Tajlandii i takie coś napewno skosztuje :) a strona piękna!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podobną planuję na weekend, z przyjemnością się takie zdjecia ogląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa! :) Powodzenia i ... smacznego! :-)

      Usuń
  4. Wczoraj prestudiowałem przepis , dzisiaj wykonałem i stwierdzam że PETARDA :D Dziękuję bardzo ! Super smaczne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!