środa, 29 maja 2013

Filety z kurczaka. W aromatycznym sosie pomarańczowo - imbirowym.



Pierś kurczaka, trochę inaczej. 
Lekko, słodko - pikantnie, bardzo oryginalnie. Mięso jest delikatne i wilgotne w środku. 
Pyszne. 
Na pewno, do powtórzenia :)

Pozdrawiam Was ciepło!

Ps. Macie jakieś ciekawe plany na 'długi weekend'? 






Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo – imbirowym
/Inspiracja – Kwestia Smaku, porcja dla dwóch osób/


1 podwójny filet z kurczaka
odrobina soli morskiej

*     *     *
Marynata do mięsa:

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka starta z jednej pomarańczy
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka miodu (u mnie gryczany)
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku

Do podania:

ugotowany ryż np. basmati
papryczka chilli, pokrojona w plasterki
natka pietruszki, posiekana


W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki marynaty – zagotowujemy i trzymamy na dość dużym ogniu przez ok. 5 min. Ściągamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, nacieramy solą. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec mięso. Zalewamy marynatą, odstawiamy do przegryzienia (im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym lepiej. Ja przygotowałam wszystko rano, później wystarczy włożyć do piekarnika i … gotowe).

Piekarnik nagrzewamy do 190st. C.

Kurczaka pieczemy bez przykrywania naczynia przez ok. 30 min, co jakiś czas polewając go marynatą (powinna dość mocno się zredukować i zgęstnieć).

Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy całość na ryżu. Polewamy powstałym po odparowaniu marynaty sosem pomarańczowo - imbirowym, obficie posypujemy pietruszką i opcjonalnie plasterkami papryczki.



Smacznego!





9 komentarzy:

  1. nóż pokazany na zdjęciu jest piękny. ja ostatnio poluję na takie sztućce.
    ale kurczak prezentuje się równie smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos musial smakowac oblednie!
    A weekend u nas nie dlugi, niestety. Mam nadzieje, ze bedzie przynajmniej cieply...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie! piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. próbowałam robić kurczaka w takiej aromacie, pycha:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja !! Fantastyczny mix smaków ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne musi być takie mięsko. Podoba mi się ten smakowy zestaw.
    Ja nie mam długiego weekendu. W piątek pracuję, a sobota i niedziela - uczelnia.
    Pozdrawiam i zyczę miłego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem jak nie mam pomysłu na obiad, a chcę zrobić coś czego jeszcze nie robiłam wchodzę na Twój blog i... gotuję. Gdyby nie Food Bloger Fest chyba nie miałabym okazji Ciebie poznać czyli wysłuchać o twoich podróżach i tylko podziękować osobiście po występie za wspaniałą prezentację.
    Dziękuję również za wspaniałe przepisy, które nie jednokrotnie wykorzystałam na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!