środa, 6 kwietnia 2011

Pieczarki i suszone grzyby – czyli duet idealny w kremowym risotto.





Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami

Co potrzeba:
/na dwie – trzy  porcje/

200g ryżu Arborio (lub innego ryżu do risotto)
ok. 250g pieczarek, najlepiej całkiem malutkich
1 garść suszonych grzybów (ok. 40 g) (namaczać je wcześniej min 30 minut i obgotować)
1 mały kawałek pora, pokrojonego w pół-plasterki
1 mała cebula
1 litr wywaru warzywnego lub bulionu z kostki (dolewam do niego wywar w którym gotowały się suszone grzyby)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 25g masła
sól i świeżo zmielony pieprz
świeża natka pietruszki
2 – 3 łyżki drobno startego parmezanu
5 – 6 suszonych pomidorów w zalewie, odsączonych



Na dużej patelni roztopić oliwę z połową masła, przysmażyć por i cebulę (powinny lekko się zeszklić). Po 3 – 5 minutach dodać pokrojone pieczarki (*jeśli są malutkie wystarczy na pół – ja tak robię) oraz suszone grzyby (wcześniej namoczone i lekko obgotowane). Lekko posolić grzyby.

Smażyć, mieszając od czasu do czasu aż pieczarki będą lekko przypieczone.

Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Po ok. minucie, gdy ryż zacznie robić się przezroczysty dodać trochę bulionu. Zaczekać aż ryż wchłonie bulion i powtarzać dolewanie bulionu tak długo aż ryż będzie miękki (trwa to ok. 20 min – cierpliwości)

Uwaga! Bulionu należy dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja się wchłonęła. Risotto należy ciągle mieszać – inaczej zacznie przywierać nam do patelni i ryż ugotuje się nierównomiernie a przez to nie będzie takie dobre ;-)

Gdy ryż jest już miękki, dodać resztę masła, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznanie solą i pieprzem.
Podawać od razu, posypane pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i posypane tartym parmezanem.

Smacznego!



1 komentarz:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!