środa, 11 marca 2015

Pieczone podudzia z kurczaka. Pomarańcze i tymianek (Baked chicken drumsticks. Oranges and thyme).





Kochani, ostatnia chwila żeby zaopatrzyć się w czerwone pomarańcze! 
Ja od ponad miesiąca znoszę je do domu kilogramami. Są fantastyczne, naprawdę. 


Wczoraj pokazałam Wam chińskiego 'orange chcicken', dziś ... też kurczak i pomarańcze. 
Dodatkowo tymianek, który do całości świetnie pasuje, poszukajcie świeżego w doniczce, warto. 
A całe danie robi się de facto samo :) 
Wystarczy ułożyć składniki w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika i ... czekać. 


Polecam! 





Podudzia z kurczaka, z pomarańczami i tymiankiem. Z piekarnika. 
(porcja dla dwóch osób)


8 - 10 podudzi z kurczaka
2 pomarańcze, pokrojone w cienkie plastry (użyłam czerwonych z Sycyliii)
kilka gałązek świeżego tymianku
1 główka czosnku, przekrojona w poprzek

3 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 - 5 łyżek oliwy
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku


Podudzia nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, układamy je w żaroodpornym naczyniu. 
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, imbir i oliwę, mieszanką polewamy kurczaki. Pomiędzy udziki wtykamy plasterki pomarańcz, przepołowioną główkę czosnku (przecięciem do góry), gałązki tymianku. 
Ostawiamy do przegryzienia (najlepiej na kilka godzin). 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 

Pieczemy przez ok 60 - 80 minut (u mnie tylko dolna grzałka - piekarnik ‚starej generacji’), przypuszczam że przy obu grzałkach / termoobiegu upiecze się szybciej. 
W trakcie pieczenia, kilka razy polewamy kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia. 

Gotowego kurczaka podałam ze świeżym pieczywem. 


Smacznego! 





•               •               •




Oven baked chicken drumsticks with orange and thyme.
(serves two persons)


8 - 10 chicken drumsticks
2 oranges, cut into thin slices (I used Sycilian blood oranges)
a few sprigs of fresh thyme
1 head of garlic, cut in half

3 tablespoons soy sauce
1 tablespoon honey
1 teaspoon ground ginger powder
4 - 5 tablespoons olive oil
salt and freshly ground pepper, to taste


Rub the chicken legs on each side with salt and pepper and put them in an bakingdish.
In a bowl, mix the soy sauce, honey, ginger and olive oil, pour a mixture on the chicken. Between the drumsticks arrange orange slices, head of garlic, thyme sprigs.
Put aside (preferably for a few hours).

Preheat oven to 180 ° C.

Bake for about 60 - 80 minutes (my oven has only the bottom heater, it’s really the ‚old generation’ oven; I suppose that in more modren oven it’s going to be raedy faster)

Serve with fresh bread or with whatever You like! 



Enjoy! 




3 komentarze:

  1. Ależ one są apetyczne!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. ja się staram ograniczyć mięskoa tu takie pyszności :)! super połączenie z tym tymiankiem i pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieklam kiedys udka kurczaka z normalnymi pomaranczami (chyba z przepisu Nigelli). Pamietam, ze byly bardzo dobre. Jak patrze na te pyszne zdjecia to mam ochote na powtorke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!